promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
F1 Olasz Nagydíj: Hamilton volt a leggyorsabb
Borítókép:  Luca Bruno / POOL / AFP
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A korábbi pályacsúcs megdőlt, a Mercedes pedig tovább szárnyal. Lewis Hamilton indulhat az élről az Olasz Nagydíjon. 

A hétvége egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy mennyiben változtatja meg az erőviszonyokat az FIA által hozott új szabályozás, miszerint tilos használni azokat az extra motorbeállításokat, amelyeket az időmérő edzések végén vetettek be a csapatok. Az új direktíva szerint, ami az erőforrásrendszereket illeti, a kvalifikációt és a versenyt is ugyanolyan beállításokkal kell végigcsinálni, külön határozat van arra, hogy mikor lehet ettől eltérni.  

A hétvége korábbi szakaszában a szabadedzéseken, papírforma szerint, a Mercedesek voltak a leggyorsabbak, de a Red Bullok is nagyon bíztatóak voltak pénteken.

Mögöttük elég nagy volt a kavarodás, fiókcsapatuk az Alpha Tauri is jól teljesített, illetve a Renault motoros autók (McLaren és Renault) is jó tempót mentek. 

Ha volt még valami, ami felmerült az olasz versenyhétvége előtt, az a szélárnyékozás kérdése. Nagy szerepe van ennek ezen a pályán, tavaly viszont csak egymást tartották fel a pilóták, az idén pedig már a Q1-ben előjött ez a probléma.  

Az FIA-nál a pálya kiszélesítésére is nagyon figyelnek mostanában, sok pilótának kellett emiatt a többszöri próbálkozás, de ez szinte az egész kvalifikációra igaz volt,

a legnagyobb problémát azonban mégsem ez okozta. 

Már az első szakasz utolsó percében gyakorlatilag versenyjelenetek alakultak ki, ami elég veszélyes szituációkhoz is vezetett. Akiknek igazán kellett volna azok sem tudtak így javítani, ilyen volt Sebastian Vettel is, aki nagyon beragadt a közepébe és csak a 17. helyet szerezte meg. Csapattársa sem járt túl jól, a 13. hely volt a maximum Charles Leclerc részéről. 

Nem volt muszáj bíznia a jó helyezkedésben a Mercedeseknek. Ők ugyanis voltak akkora fölényben, hogy tiszta levegőben autózott körrel is simán verték a mezőnyt, gyakorlatilag egymás között döntötték el az első rajtkocka sorsát.

Ezt végül Hamilton kaparintotta meg, a pole kör pedig nemcsak új pályacsúcs, de egyúttal a Formula 1 történetének leggyorsabb köre is egyben. 

A McLaren sem okozott csalódást, valós volt a korábban mutatott tempójuk, Carlos Sainz lett a harmadik. A Racing Pointok is magukra találtak, mivel fekszik nekik ez a pálya, Sergio Perez ezt kihasználva fért még be a második sorba. 

Új technikai direktívák ide vagy oda, nincs új a nap alatt,

úgy néz ki, hogy az élmezőnyben minden marad a régiben. 

A versenyzők eredményei (kattints a nagyobb képért):

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás