Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Tragikomédiává fajult a Dinamo Kijev edzőkeresése

Tragikomédiává fajult a Dinamo Kijev edzőkeresése

Sport & Szabadidő

Tragikomédiává fajult a Dinamo Kijev edzőkeresése

Sport & Szabadidő

TK 15:01

Előbb lemondott, majd újból elvállalta a Dinamo Kijev vezetőedzői tisztét Mircea Lucescu, akit az ukrán futballklub elnöke, Igor Szurkisz vett rá a maradásra.

Július közepén lett vége az ukrán labdarúgó-bajnokságnak, és a Dinamo Kijev csak a Zorja Luhanszk döntetlenjének köszönheti, hogy megőrizte második helyét a tabellán, így indulhat a Bajnokok Ligája-selejtezőjében. A klub mindenható elnöke, Igor Szurkusz azonban a teljes edzői stábot szélnek eresztette, majd több jelölt is szóba került:

  • Szergej Rebrov, a Ferencvárosi Torna Club vezetőedzője (a szurkolók szerint ő lenne a legalkalmasabb a pozicíóra),
  • Viktor Szkripnik, a Werder Bremen korábbi, a Zorja Luhanszk jelenlegi vezetőedzője,
  • Mircea Lucescu, a Sahtar Donyeck korábbi sikeredzője.

Végül a román szakemberre esett a választás, majd az edzőt a pozíciójában megerősítő hivatalos nyilatkozatot tett közzé Facebook-oldalán a kijevi csapat, miután híre ment:

Lucescu elhagyja a csapatot annak ellenére, hogy négy nappal korábban aláírta szerződését.

A visszalépést azzal indokolta, hogy a csapat szurkolói részéről megnyilvánuló ellenszenv miatt olyan légkör alakult ki, amelyben nem tud vezetőedzőként dolgozni. Szurkisz azonban utóbb meggyőzte, s a Faceboook-bejegyzés szerint mégis kész leülni a Dinamo kispadjára.

A klub múlt csütörtökön honlapján közölte, hogy kettő plusz egy évre szóló szerződést kötött a szerdán 75. születésnapját ünneplő román szakemberrel, aki 2004 és 2016 között a Dinamo legnagyobb ukrán riválisa, a Sahtar Donyeck edzőjeként ért el nagy sikereket.

A Dinamo-drukkerek – élükön olyan legendákkal, mint az 1975-ben aranylabdás Oleg Blohin, illetve a rangos szavazáson 1986-ban legjobbnak választott Igor Belanov – azonnal éles kritikával illették a választást.

Lucescu kinevezésekor azt hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzott neki Ukrajna, és mindenképpen szeretett volna visszatérni abba az országba, ahol korábban olyan sikeresen tevékenykedett. A 13-szoros szovjet és 15-szörös ukrán bajnok együttes – utóbbiban rekorder – hazai egyeduralma a 2000-es évek közepén tört meg: 2004 után négyszer ünnepelhetett aranyérmet, legutóbb négy évvel ezelőtt. A kijeviektől a stafétát a Lucescu által irányított Sahtar Donyeck vette át, amely aztán nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi porondon is tényezővé tudott válni. A 13-szoros bajnok, jelenleg is címvédő Sahtar 2004 után 12-szer végzett elsőként az ukrán bajnokságban. Lucescu a donyeckiekkel nyolcszoros ukrán bajnok, hatszoros Ukrán Kupa-győztes lett, irányításával hétszer nyerték meg az ukrán Szuperkupát, míg 2009-ben az Európa-liga elődjét, az UEFA Kupát. A legutóbbi idényben az aranyérmes Sahtar Donyeck 23 pont előnnyel végzett a második helyezett kijeviek előtt.

Az aktív edzők között Lucescu nemzetközileg is az egyik legtapasztaltabb, volt román (1981-86) és török (2017-19) szövetségi kapitány, a román bajnokságot a Dinamo Bucurestivel (1990) és a Rapid Bucurestivel (1999) is megnyerte, a török pontvadászatban a Galatasarayjal (2002) és a Besiktassal (2003) is az élen végzett. Romániában a vajdahunyadi Corvinul (1980), Olaszországban a Brescia (1992) edzőjeként másodosztályú bajnokságot, a Zenittel Orosz Szuperkupát (2016) nyert, olaszországi időszakának utolsó állomása az Internazionale volt – olvasható a távirati iroda összefoglalójában.

Borítókép: Ihor Szurkisz, a Dinamo Kijev elnöke, és Mircea Lucescu, a csapat jelenlegi vezetőedzője. Forrás: Facebook.