promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Pontosan annyi magyar edző dolgozik külföldön, ahány zimbabwei
Borítókép:  ANDREAS GORA / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb felmérésében egyebek között, arra volt kíváncsi, hogy 91 ország, 128 bajnokságában mennyi külföldi edző dolgozik, illetve milyen korosztályt képviselnek a szakemberek.

A Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) legfrissebb felmérésében az edzőkre helyezte a hangsúlyt. A kutatás arra volt kíváncsi, hogy 91 ország, 128 bajnokságának 1875 csapatánál

  • mennyire idős edzők dolgoznak,
  • a szakemberek milyen régóta tevékenykednek a kluboknál;
  • ahogy az is a vizsgálat tárgya volt, hogy a különböző bajnokságok belföldről vagy külföldről szerződtetnek trénereket.

Haladjunk sorban, s kezdjük az átlagéletkorral a kutatás rövid áttekintését. Nos, a vizsgált mint alapján kiderül: az edzők átlagéletkora 48,8 év. A legalacsonyabb-legmagasabb tengelyen az ész és a török első osztály szerepel. Míg előbbinél az átlagéletkor 40,97 év, addig utóbbinál 54,92 – a készítők érdekességként megjegyzik, hogy épp a török élvonal az, ahol a legmagasabb a focisták átlagéletkora (29,2 év) a 2019/2020-as idényt tekintve. Ezek után nem meglepő, hogy a viszgált 1875 csapatból egy török edző a legidősebb. A másodosztályban szereplő Keçiörengücü trénere, Hamdi Yilmaz 74,5 évesen irányítja csapatát.

Ami „külföldön dolgozó szakemberek” témakörét illeti: a 2020. június 1-jei állapotot nézve Argentína az az ország, amely vezeti ezt a listát, egészen pontosan 68 argentin szakember dolgozik a világ 22 országában. Ebben a rangsorban a spanyolok állnak a második helyen (41 fővel), míg harmadik helyen talán kissé meglepő módon Szerbia áll: 34 szerb edző dolgozik 24 országban. S, hogy hol van Magyarország?

Az 58. helyen 1 fővel. Tehát pontosan annyi magyar edző dolgozik külföldön ahány kanadai, belga, örmény, zimbabwei vagy épp panamai.

Amennyiben százalékos arány a mérvadó, akkor abban a közel-keleti országok „viszik a prímet”. Szaúd-Arábia elsőosztályában a csapatok 93,8 százalékát külföldi edző irányítja, ez az arány az Egyesült Arab Emírségekben 92,9 százalék, míg Katarban 91,7 százalék.

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás