promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így verte hülyére a világot és Phelps világcsúcsát Milák Kristóf – videó
Borítókép:  a 200 méteres pillangóúszás három dobogósa. Balról jobbra: Szeto Daija, Milák Kristóf, Chad Le Clos. Forrás: AFP/Oli Scarff
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kvandzsui világbajnokság úszóversenyeinek negyedik napján rendezték a 200 méter pillangó döntőjét, ahol Milák Kristóf óriási világcsúccsal lett aranyérmes.

[[adv]]

Michael Phelps 2009-ben egy 1:51.51-et repesztett ezen a távon, ezt az időt adta át a múltnak a 19 éves Milák Kristóf. Az ő ideje: 1:50.73!

A döntőben még egy magyar versenyző úszott, az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás, aki 1:57.10-zel a nyolcadik helyen végzett. Azt azonban tegyük hozzá, hogy az úszás ezen versenyszámában példátlan módon Kenderesinek eggyel többször kellett megtennie ezt a távot, ugyanis századmásodpercre ugyanolyan időt úszott egy bolgár versenyző is. Végül a szétlövést Kenderesi nyerte.

Milák, aki a Honvéd versenyzője, már a keddi elődöntőben megmutatta oroszlánkörmeit, akkor egyedüliként került 1:53 alá. Ideje, 1:52.96 volt, ami már a két évvel ezelőtt budapesti vb-n és a riói olimpián is aranyérmet jelentett volna. Az elődöntő után azt nyilatkozta, hogy:

„Szerintem most még nincs benne a világcsúcs, és valószínűleg Chad Le Clos-szal kell majd megküzdenem az aranyért.”

Ahogy megjósolta, úgy is történt. A szám 2012-es olimpiai bajnoka, valamint a vb-címvédő dél-afrikai úszó kezdett a legerősebben, ám Milák nem hagyta magát lerázni. Az utolsó hosszra fordulva már látszott, hogy a magyar úszónak csak a világcsúcs az ellenfele – és azt is simán legyőzte!

Milák Kristóf szerezte a magyar úszósport 30. nagymedencés világbajnoki aranyát, a felnőttek között pedig először állhatott fel a dobogó legtetejére egy világbajnokságon.

„Egyáltalán nem terveztem, hogy világcsúcs lesz. Chad Le Clos nagyon erősen kezdett, én nem éreztem magam olyan görcsösnek, mint a középdöntőben. Nem görcsöltem rá semmire, az időre sem, egyszerűen meg akartam nyerni, most már van aranyérmem is! Nem merem azt mondani, hogy tökéletes úszás volt, a fal nem jött ki jól. Az úszási sebesség jó volt, akárcsak a tempószám és a ritmus. Nagyon jó érzés, azt gondolom, jobban esik, mintha bárki másét döntöttem volna meg. Nem tudtam, hogy százötvennél merre járok, azt hittem ott vannak a hátsómban. Az utolsó harminc méteren azért hallottam a közönség reakcióján, hogy nagy lehet az előnyöm, de nem gondoltam, hogy világcsúcs, bár a végén éreztem, hogy jó idő lett”

nyilatkozta Milák Kristóf, aki Adam Peaty után a második, aki Kvangdzsuban világcsúcsot úszott. A díjátadó ceremóniát ide kattintva nézheted meg!

Ez a magyar csapat harmadik aranyérme. Milákon kívül Rasovszky Kristóf, a nyíltvízi úszók 5 kilométeres számában, és Hosszú Katinka 200 méter vegyesen lett első.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás