promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ember ilyen szabadrúgást azóta sem rúgott
Borítókép:  the18.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Roberto Carlos 1997-ben rúgott egy olyan szabadrúgásgólt a franciáknak, melyet azóta is próbálnak megfejteni a szakemberek. Erőhatások, röppálya – mindent vizsgáltak, de képtelenek rájönni, hogy verte át a fizikát a brazl balbekk. Erre a gólra emlékezünk most videóval 22 év távlatából.

[[adv]]

Van olyan, hogy az ember egy nappal lemarad egy évfordulóról, ám az olyan jeles esemény, hogy még kis késéssel is érdemes beszámolni róla. Roberto Carlos franciáknak lőtt szabadrúgása 22 éves és egy napos. A szakemberek azóta is vizsgálják, a labda hogy került a kapuba, ugyanis lövése után kirúgásnak kellett volna következnie. A Youtube-ra feltöltött egyik videó neve Roberto Carlos vs. Phisics – vagyis Roberto Carlos a fizika ellen. Ma is próbáljuk megfejteni, mi történt.

Franciaország és Brazília, mintegy egy évvel vb-döntőjük előtt lejátszották a finálé „tesztmeccsét”. Lyonban randevúztak a felek barátságos meccsen 1997. június 3-án. Az „öreg” Ronaldo keresztbe vezette a pályán a labdát, a francia védők szabálytalanul állították meg a kaputól pontosan 38 méterre, szabadrúgás. Innen nem sokan vállalkoznak lövésre, ám Roberto Carlosnak épp ezek a távoli lövések feküdtek igazán.

A mélynövésű balhátvéd mintegy 15-20 métert hátrált, s onnan futott neki. A sorfalban Maurice, Zidane, Vieira és Deschamps az élettéért imádkozott a lövés pillanatában. Imáik meghallgatásra találtak, ugyanis a labda jobbról kikerülte a sorfalat, elkanyarodott a kissé hátrább álló Desailly mellett is, majd a levegőben irányt változtatva balra fordult, s a kapufáról a sóbálvánnyá merevedett Barthez mellett vágódott a kapuba. A lövés 136 km/h-s erejű volt.

Különböző elemzések azóta megnézték, hogy milyen irányból milyen erőhatások érték a labdát, s hogy a levegőben a röppályát mi befolyásolta. Carlos eközben valószínűleg röhögött magában, ő egyszerűen csak képes volt úgy meglőni a labdát, ahogy rajta kívül kevesen, rüszttel-külsővel, teljesen leszorítva a lábfejét.

Fogalmam sincs, hogy ment be. Sokat gyakoroltam a szabadrúgásokat edzésen, a tréningek végén még kint maradtam emiatt. Azon a bizonyos meccsen elég jól eltaláltam a labdát, ami csak suhant a kapuba. Szerintem a modern foci afelé megy, hogy egyre többen meg tudják majd lőni így a labdát

- nyilatkozta gólja után.

Roberto Carlos ebben az évben igazolt a Real Madridhoz, mellyel a következő idényben Bajnokok Ligáját nyert, a brazilokkal pedig vb-ezüstérmet. 2002-ben az arany is összejött.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás