Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Óriáslavina: nyolc hegymászó tűnt el a Himalája indiai részén

Óriáslavina: nyolc hegymászó tűnt el a Himalája indiai részén

Sport & Szabadidő

Óriáslavina: nyolc hegymászó tűnt el a Himalája indiai részén

Sport & Szabadidő

Gaba 15:05

Egy kereskedelmi expedíció nyolc hegymászója tűnt el a Himalája indiai részén található hegy egyik névtelen csúcsa felé tartva. A mentőhelikoptereket csak egy óriási lavina nyomaira bukkantak azon a részen, ahol másztak.

Már a BBC is foglalkozik annak a nyolc eltűnt hegymászónak a sorsával, akiknek a Himalája indiai részén található, névtelen, 6477 méter magas csúcs felé tartva veszett nyoma. A kereskedelmi mászócsapatot négy brit, két amerikai és 1-1 ausztrál, illetve indiai résztvevő alkották. A névtelen csúcs a Nanda Devi hegy közelében található. A helyi hegymászó szervezet közölte az eltűntek nevét: John McLaren, Rupert Whewell, Richard Payne, Anthony Sudekum, Ronald Beimel, Ruth McCance, Chetan Pandey.

(Fotó: Facebook/Moran Mountain)


Miután nem érkeztek vissza az alaptáborba, s nem is jelentkeztek, szombaton két mentőhelikopter próbálta kimenteni őket, de ők csak egy lavina nyomait észlelték a környéken, s a rossz időjárási körülmények miatt vissza kellett fordulniuk.

Egy másik, négyfős brit csoportot korábban sikerült kimentenie egy helikopternek, az India TV a nevüket is közölte: Mark Thomasról, Ian Wade-ről, Kate Armstrongról és Zachary Quainről van szó. Az indiai hatóságok azt közölték, hogy mindkét mászócsapattal egészen május 26-ig sikerült tartani a kapcsolatot, akkor azonban egy óriási lavina zúdult le a hegyről.

A helyi mentőszolgálat szerint mivel napok óta nem adtak életjelet magukról, nagy valószínűség szerint már nem élnek. A tavaszi mászószezonnak lassan vége, s kezdődik a monszun, ami óriási mennyiségű havat hoz magával. Ez még inkább csökkenti a reményt, hogy a mászók élve előkerülnek. Az expedíciót szervező Moran Mountain Facebook-oldalán gyakorlatilag tényként közli közleményében a hegymászók halálát. 

Borítókép: Facebook/Moran Mountain