promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
58 éve törte meg a Barcát a BEK-döntőben a legnagyobb magyar edző
Borítókép:  fifa.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

1961. május 31-én Guttmann Bélával a kispadon 3-2-re verte a Barcelonát a Benfica abban a stadionban, ahol az Aranycsapat hat évvel korábban vb-döntőt bukott. S ez még csak a kezdett volt.

Ha az ember belép a Benfica stadionjának előcsarnokába, két oldalról két szobor fogadja. Az egyik Fehér Miklósnak, a lisszaboni csapat fiatalon elhunyt futballistájának állít emléket, a másik Guttmann Bélának, a valaha volt talán legnagyobb magyar edzőnek, aki 58 éve ezen a napon nyerte meg a BEK-döntőt a Benficával – először.

(Fotó: footballreport.blogspot.com)


Guttmann játékosként az elsők között volt, aki már komolyabb összegeket is tudott keresni a labdarúgással – bécsi, New York-i zsidó csapatokban is játszott a zsidóságára büszke férfi –, persze nem hivatalosan, hisz a '20-as, '30-as években még egy futballista sem kaphatott pénzt a játékért. Magyar válogatott is volt négyszer, ott volt az 1924-es olimpián.

Edzőként többször nyert bajnokságot az Újpesttel, majd idősebb Puskás Ferencet váltotta a Kispest kispadján. Azonban Puskás Öcsivel úgy összeveszett, hogy mérgében otthagyta a hamarosan az egész világot rommá verő csapatot.

Olaszországban, Uruguayban, Cipruson és Brazíliában is dolgozott – a Sao Paolónál ő alkalmazta először a 4-2-4-es felállást, mellyel 1958-ban világbajnokságot nyertek a brazilok. Végül Portugáliában, a Portónál kötött ki, mellyel első ott töltött évében bajnokságot nyert. Mégis továbbállt, a nagy rivális Benficához. Új állomáshelyén is megnyerte a ligát, sőt a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) a döntőig masírozott. A BEK hat éve tartó történetében ez volt az első alkalom, hogy a Real Madrid nem jutott be a fináléba, a Barcelona ejtette ki, mely az időszak egyik legkiemelkedőbb csapatának számított.

Mindez nem izgatta Guttmannt, aki bátor támadójátékra biztatta övéit. A fejeskirály Kocsis bólintásával ugyan a Barcelona vezetett, ám Águas közeli góljával egyenlített a portugál bajnok, egy percre rá pedig Ramallets kapus ritkán látható potyája után már a Benficánál volt az előny. Coluna a második félidőben csodás kapásgólt lőtt, így Czibor Zoltán találata már csak a szépítésre volt elég.

A Barcelona három magyarral, Kubala Lászlóval, Kocsis Sándorral és Czibor Zoltánnal a soraiban kapott ki a berni Wankdorf Stadionban 3-2-re. Ott, ahol Kocsis és Czibor hat évvel korábban egy megnyert meccset veszített el az NSZK ellen a világbajnoki döntőben.

Guttmann szokásához híven a nagy siker után tovább akart állni, de megfűzték, hogy maradjon még egy évet. 1962-ben már a későbbi világklasszis Eusébio is ott volt a Benficában, mely ismét bajnok lett, és újfent a BEK-döntőig menetelt. Ott az ötszörös győztes Real Madrid várt rá Santamariával, Gentóval, Di Stéfanóval és Puskás Ferenccel, akivel annak idején összekapott.

Puskás 3 góljával 3-2-re a spanyolok vezettek a szünetben, ám Guttmann állítólag pezsdítő beszédet mondott az öltözőben, csapata pedig három góllal mondott hálát érte. A 20 éves Eusébio egymaga kettőt lőtt. A meccset a valaha volt legemlékezetesebb európai kupadöntők közt tartják számon. 

Az 1966-os világbajnokságon, ahol Portugália bronzérmet nyert, a válogatottban hat játékos is képviselte a '62-es BEK-győztes Benficát.

Balra Eusébio, középen Guttman, jobbra Mário Coluna (Fotó: valogatott.blog.hu)


Az újabb trófea megnyerése után Guttmann plusz juttatást követelt stábjának és játékosainak, az elnök azonban ellenkezett, ami miatt a tréner távozott. Előtte azonban még a legenda szerint megátkozta a csapatot (Guttmann-átok): soha többé (más vélemények szerint a következő 100 évben) nem nyerhet nemzetközi kupát! A Benfica 1962 óta nyolc európai kupadöntőt (BEK/UEFA-kupa/Európa-liga) bukott el.

Guttmann a France Football által 2019-ben összeállított listán, ahol a valaha volt legnagyobb futball edzőket rangsorolták, a huszadik helyen végzett. Ő volt az egyetlen magyar, aki az első ötvenben helyet kapott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás