promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy speciális katona elszabadult a Himalájában
Borítókép:  Facebook/Nirmal Purja MBE: Project Possible 14/7
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nirmal Purja halmozza a Guiness-rekordokat a Himalájában, eddig hármat döntött meg. Azonban még nem végzett: elhatározta, hogy a világ tizennégy nyolcezres hegycsúcsának mindegyikét megmássza – hét hónap alatt. Harminc nap alatt hatot kipipált.

Nirmal Purjáról, a nepáli fiatalemberről írtunk már cikket a Promotions-ön: ő volt az, aki nemrég posztolt az Everest csúcsán tapasztalható tülekedésről. A képet a világ legnagyobb hírpotáljainak zöme átvette. 

A 34 éves srác az indiai speciális erőknél szolgált és már három Guinnes-rekordot is megdöntött. Tíz óra és 15 perc alatt mászott át az Everest csúcsáról a Lhoce csúcsára (a korábbi rekord 20 óra volt...), öt napon belül fent állt az Everest, a Lhoce és a Makalu csúcsán, illetve szintén ő az első, aki egyetlen hegymászószezon (összesen 17 nap leforgása alatt) kétszer megmászta az Everestet és egyszer-egyszer a Lhocét, illetve a Makalut.

Ilyen tapasztalattal talán keveseket lepett meg azzal, hogy bejelentette, idén hét hónap alatt a Föld mind a tizennégy nyolcezer méternél magasabb hegyére felkapaszkodik. Nevet is adott a kihívásnak: Project possible, vagyis Lehetséges küldetés.

Az expedíciósorozatot elkezdte, és a nepáli csúcsokkal egy hónap alatt végzett, ami brutális teljesítmény. A Dhaulagiri (8167 méter), a Kancsendzönga (8586) és az Annapurna (8091) után az Everest (8848) és a Lhoce (8516) következett. Az Everestre szerda reggel 5.30-kor ért fel, majd 15.45-kor már a Lhoce csúcsán lihegett. Majd az ereszkedést követően helikopterrel a Makalu (8481) alaptáborába repült, s ma reggelre a hatodik nyolcezresét is kipipálta. Mindezt egy hónap alatt. Emberfeletti teljesítmény.

Ami hátravan: K2, Broad Peak, Cso-Oju, Manaszlu, Nanga Parbat, Gasherbrum I és II és a Sisapangma. További kalandjait a Nirmal Purja MBE: „Project Possible – 14/7” Facebook-oldalon lehet követni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás