Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

6400 méteren, a sátrában találtak rá a perui mászó holttestére

6400 méteren, a sátrában találtak rá a perui mászó holttestére

Sport & Szabadidő

6400 méteren, a sátrában találtak rá a perui mászó holttestére

Sport & Szabadidő

Gaba - 2019.05.08. 16:16

A magashegyi hegymászás sűrűn szedi az áldozatokat, szerdán is érkezett egy tragikus hír. A Makalu kettes táborában holtan találták sátrában a tapasztalt perui hegymászót, Richard Hidalgót.

A nagyvilág hegymásszással kapcsolatos híreit gyűjtő Hóhatár Facebook-csoport arról számolt be szerdán, hogy a Nepál és Tibet határán húzódó Makalun életét vesztette Richard Hidalgo. A hírt a Seven Summit Treks közölte, az az utazási iroda, mely az expedícióját szervezte. A perui hegymászót felkészült, nagy tapasztalattal bíró alpinistának ismerték. 52 éves volt.

Hidalgo serpák segítségével szerette volna megmászni a világ ötödik legmagasabb hegyét (8485 m), s kedden a fix köteleket rögzítő serpákkal indult el felfelé. Amikor elérték a mintegy 6400 méteres magasságban lévő kettes tábort, ő – vélhetőleg akklimatizásciós céllal – ott maradt, míg a serpák szerda reggel tovább haladtak a kötelezéssel.

Amikor a serpák visszatértek, a sátrában feküdt, élettelenül.

A Hóhatár azt írja, a magas szinten mászó Hidalgo felfedezett új utakat az Andok ötezres csúcsain, és szólóban több nagy kihívást jelentő hegyet is megmászott. Öt nyolcezresre kapaszkodott fel élete során (Cso Oju, Sisapangma, Gasherbrum II, Annapurna, Manaszlu). Az Everesten is többször járt, plusz oxigén használata nélkül mászott, de nem járt sikerrel. Honlapja szerint mind a tizennégy nyolcezrest szerette volna megmászni 2021-ig, Peru alapításának kétszázadik évfordulójáig.

Borítókép: andina.pe