promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
800 méteren utoljára állhatott rajthoz nőként a világ legjobbja
Borítókép:  AFP/Karim Jaafar
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Több világbajnokságot és olimpiát is nyert már 800 méteres síkfutásban Caster Semenya. A dél-afrikai gép DSD-s, vagyis tesztoszteron túltermeléssel járó betegsége van, mely a nemzetközi szövetség szerint túlzott fizikai előnyt jelent versenytársaival szemben. Vagy engedi magát gyógyszerezni, vagy május 8-tól nem futhat a női mezőnyben. Dohában a világ idei legjobb idejével búcsúzott. 

A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) sem kegyelmezett Caster Semenyának, aki ehhez a különleges testülethez fordult, miután a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) át akarta sorolni őt a nőiből a férfi mezőnybe betegsége, illetve egy tavaly hozott szabálymódosítás miatt.

A feltűnően férfias kinézetű, homoszexuális Semenya a világ legjobb női futója 800 méteres távon. Ám úgynevezett DSD-s sportoló, vagyis sokkal magasabb a tesztoszteronszintje, mint az átlagos nőké. Emiatt magasabb a hemoglobinszintje, az izomzata is, ami órási előny ebben a sportban. Az IAAF meghúzott egy tesztoszteronszintet, ami felett a sportoló férfinak számít. Semenya természetesen jóval a határérték feletti szinttel bír, s ezért a Sportdöntőbírósághoz fordult. Elutasították a keresetét, így ha minden a szabályok betartása szerint megy, akkor a pénteki dohai Gyémánt Liga-futam volt az utolsó, ahol a női mezőnyben indulhatott. Az IAAF új, őt is értintő szabályrendszere május 8-án lép életbe.

Búcsúzásképp, két nappal azután, hogy a Sportdöntőbíróság is elmeszelte, megmutatta, mit tud: 1.54. 98-at futott, ami a világ idei legjobb ideje. Ő egyébként a Gyémánt Ligában futott már ennél gyorsabban. Ideje a világ idei legjobbja. A világrekordot egyébként 1983 óta Jarmila Kratochvílová tartja (1.53.28)

A háromszoros világ és kétszeres olimpiai bajnok Semenya fújtatott egy kicsit, de semmi több, a szervezőktől kapott virágcsokrot behajította a nézők közé, összeölelkezett társaival, és elsétált.

Isten kezében van a döntés. Ő engedte, hogy megszülessem, és ő dönti el, mikor halok meg. Rajta múlt, hogy futó lettem, s a karrierem végéről is ő dönt. Senki ember fia nem döntheti el helyette, meddig fussak. Hogy vonulhatnék vissza 28 évesen? Fiatal vagyok és energikus. Még legalább 10 évem van az atlétikában. Ugyanazt fogom csinálni a jövőben is, amihez a legjobban értek. Futok

- mondta a BBC-nek Semenya, aki előtt több út áll. A CAS ítéletét megfellebbezheti még egyszer egy svájci polgári bíróságon. Ha továbbra is versenyezni akar 800 méteren a nők között, gyógyszeres kezelés alá kell vetnie magát, hogy levigyék a tesztoszteronszintjét a határérték alá. Erre határozottan nemet mondott a dohai futam után is.

Mivel az IAAF-szabályozás a tesztoszteronszintről a 400-1500 méteres távokra vonatkozik, így rövid vagy hosszútávon elindulhat a női mezőnyben a dél-afrikai. Mivel a BBC-nek is megerősítette, hogy a tovább fog versenyezni, s a szeptemberi vb-n is ott lesz, minden bizonnyal távot vált. De erről még ő sem mondott biztosat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás