promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
BL-elődöntő: Szon és Kane nélkül béna kacsa volt a Tottenham
Borítókép:  AFP/Ian Kington
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Első számú támadói, Szon és Harry Kane hiánya előrevetítette a Tottenham gyengébb csatárjátékát a Bajnokok Ligája keddi elődöntőjének odavágóján. Az Ajax azt csinálta, amit megszokhattunk tőle. Ötletes, kreatív támadások, masszív, szervezett védekezés és idegenben szerzett gól. Mely egyben egy óriási lépés a sorozat döntője felé. 

Két legfontosabb csatára nélkül kezdte a Bajnokok Ligája-elődöntőt a Tottenham: Harry Kane bokasérüléséből lábadozik, s fogadkozik, a Manchester City elleni negyeddöntőt három góljával eldöntő Szon pedig eltiltás miatt ült a lelátón. Nem a legideálisabb körülmények készülődhetett tehát története első BL-elődöntőjére a londoni csapat. (A BEK-ben 57 éve már járt ezen a szinten a Tottenham.)

Az ellenfél az Ajax volt – érdekesség, hogy a londoniak mellett az amszterdami csapat is zsidó gyökerű klub –, melynél 24 év és 275 nap volt a kezdő tizenegy átlagéletkora. Ilyen csikócsapat még soha nem játszott a legjobb négy között a sorozatban. A múltja ellenben sokkal patinásabb az Ajaxnak, négyszer is megfordult BEK/BL-döntőben. A négy között utoljára 1997-ben járt.

Egyértelműen az Ajax játszott jobb formában, legutóbbi 15 összecsapásából tizenhármat megnyert egy döntetlen és egy vereség mellett. A Tottenham ezzel szemben legutóbbi 13 találkozójából hétszer bukott.

Szon és Kane hiánya a kezdő sípszótól egyértelművé tette, hogy a hazaiaknak elöl sokkal kevesebb lehetőségük lesz akciót csinálni, sőt még a labda megtartása is művészet lesz. Llorentét alig-alig lehetett úgy megjátszani, hogy lekészítse a labdát társainak, a széleken pedig nem tudott a holland védelem mögé kerülni az angol csapat. Legfeljebb a szabadrúgások jelentettek veszélyt, az egyik végén Alderweireld kis híján kiegyenlített.

Igen, egyenlített – volna –, ugyanis a vendégek a 15. percben megszerezték a vezetést. Az Ajax addig is rengeteg labdát szerzett az ellenfél térfelén, uralta a labdát és a meccset is. Ziyech ezúttal nem befejezte az akciót, hanem előkészítette, labdáját a leshatáron átvette Van de Beek, s még két lövőcselre is volt ideje, mielőtt a hosszúba tekert (0-1). Sorozatban kilencedik alkalommal talált be a BL-ben idegenben az Ajax. Ez történelmi sorminta.

Nem sokra rá szomorú pillanatok következtek: a Tottenham belga védőpárosa, Vertonghen és Alderweireld összefejelt. Előbbi húzta a rövidebbet, ömlött a vér az orrából, szájából. Valahogy összefoltozták, de Antonio Mateu Lahoz játékvezető rendkívül precíz és emberséges volt, többször is megkérdezte az angolok orvosi stábját, biztosan készen áll-e újra a játékra a belga. A válasz igen volt, Vertonghen bekocogott, majd egy perc múlva jelezte, hogy lejön. A segítőknek kellett letámogatnia, miközben láthatóan hányingerrel küzdött. A spanyol sporinak volt igaza, minden bizonnyal agyrázkódást szenvedhetett, a tünetek legalábbis erre mutattak.

(Fotó: Ian Kington)


Aurier, Kane, Szon, Lamela, Winks: így festett a londoni kórház a város szélén. Pocchettino csak vakargatta a fejét, mást nem nagyon tehetett.

Az Ajax eközben a második gólját is megszerezhette volna, ha Van de Beek éles szögből passzol, nem kapura lő.

A második félidőt helyzetekkel kezdte mindkét csapat, a Tottenhamnek Dele Alli révén az első kapura tartó lövés is összejött. (Az első félidőben egy sem volt.) A hazaiak elkezdték érvényesíteni a fizikai fölényüket a középpályán, de ez legfeljebb a labdabirtoklásban öltött testet, nagy helyzetekben nem.

Egy pazar kontra végén a 77. percben kis híján eldöntötte a párharcot Neres, ám közelről a kapufát találta el.

A végén még próbálkozott a Tottenham, de az Ajax-védelem sziklaszilárd maradt. A Tottenham első számú csatárpárosa nélkül egyetlen egyszer találta el a kaput. 

Egygólos előnyben várhatja a visszavágót az Ajax. 

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés 
Tottenham-Ajax 0-1 (0-1)
Gólszerző: Van de Beek (15.)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás