promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Ez már az Európa-liga főtáblája”
Borítókép:  Promotions/Papp József
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bajnokok Ligája-játékosokkal tűzdelt Európa-liga főtábla: nagyjából ilyen szintet képvisel a zwollei PDC-darts verseny, ahová Székely „Penge” Pál először jutott ki. A legmagasabban jegyzett magyar dartsos a világklasszisokkal való kapcsolatáról, a sportszerűtlenségről, kézilabdás múltjáról és a mentális felkészülésről is beszélgetett velünk. Penge a tavalyi válogatott affér után is megy a nemzeti csapathoz, ha hívják, és szeretne áttörést elérni az általa kifejlesztett dartsmatek nevű számítógépes programmal. A magyar darts szerinte nem attól fog fejlődni, ha sorra alakulnak meg a nevelő klubok. Minden az egyénen múlik. Interjú. 

– Szereted a focit?
– Nézni, vagy játszani?

– Követed?
– A magyar klubfocit kifejezetten nem szeretem nézni, ha a válogatott játszik, azt azért megnézem. Az angol focit nagyon szeretem a stílusa és a tempója miatt. Ha világversenyen nem tudok a magyaroknak drukkolni, az angoloknak szurkolok mindig a mentalitásuk miatt. De alapvetően nem vagyok óriási focirajongó.

– Március elején kijutottál a zwollei PDC-viadalra. Focis példával élve, ez az Európa-liga főtábla, vagy a Bajnokok Ligája?
– Európa-liga főtábla, Bajnokok Ligája-szintű játékosokkal megtűzdelve. A European Tour-sorozat, melynek egyik állomása a zwollei verseny, a PDC szervezet második legerősebb sorozata, s mindenki előtt nyitva áll. A Premier League, mely a top-versengés, meghívásos alapon működik, s csak a ranglista első tíz helyezettje indulhat el benne.

– Mi a célkitűzésed Hollandiában?
– Játszani egy jót.

– Élvezni akarod, s lesz, ami lesz?
– Ez az első alkalom, hogy PDC European Touron indulok, életem második „nagyszínpados” játéka, szóval nem megyek vérmes reményekkel, mert ez azért más, mint amihez hozzá vagyok szokva. Élvezni szeretném.

– Informatikát tanítottál korábban, nem hiányzik?
– A dartsmatek miatt nem, abban ki tudom élni magam.(A dartsmatekről keretes anyagunkban olvashattok).

– A márciusi érdi darts gálán ott voltak a világ legjobb dartsosai, van Gerwen, Whitlock, Suljovic. Tudtál velük beszélgetni? Milyen típusú emberek ők?
– Sokat nem tudtunk beszélgetni, sűrű volt a program, de alapvetően ismerjük egymást a versenyekről. Mensur Suljovicsot 10-12 éve ismerem, tudtunk váltani egy-két szót. Mivel ő és Michael van Gerwen is Premier League-versenyről jöttek, nagyon fáradtak voltak. Gerwen azt mondta, összesen egy órát aludt a gála előtti éjszaka. Itt igazából a show volt a lényeg, nem vb-t kellett nyerni. A lényeg, hogy kedves, készséges, jó kedvű volt mindegyikük, amikor itt jártak.

– Ahogy a teniszben is megszokhattuk, a darts meccsek végén is barátságosan kezet fognak, megölelik egymást a játkosok. A teniszből azért ismerünk öntörvényű, a játékostársak által sem kedvelt versenyzőket. A dartsban te látsz ilyen sportolót?
– A játékosok 99 százaléka tiszteli a másikat, mivel az nyilat fogott, s oda mert állni a tábla elé. Persze, ebben a sportrágban is vannak játékosok, akik nem kedvelik egymást, ennek általában magánéleti okai vannak. Ott volt például Justin Pipe vagy Gerwyn Price sportszerűtlen viselkedése a pódiumon nemrégiben.

Előbb vagy utóbb ezek az emberek is rájönnek, hogy nem szabad így viselkedni, mert a játékuk rovására megy a tiszteletlenség. Ez egy mentális sport, s ha valaki nem tiszteli a másikat, az utóbb magát a játékost kezdi el nyomasztani. Ez pedig hamarosan hibához vezet.

Nem beszélve arról, hogy a tiszteletlenséget a közönség sem díjjazza, s azt nehezen felejti el. Price esete ezt jól mutatja.

– Tavaly január óta vagy profi, főállásban dartsozol. Hogyan változtatta meg ez a szintlépés az edzésmunkádat?
– A profi karrier kezdete előtt napi fél óra volt a minimum penzum, s amennyit sikerült, annyit edzettem. Jelenleg 3-6 órát edzem a tábla előtt. A cél az, hogy ez a hat óra felé mozduljon el.

– A legnagyobb klasszisok is nagyjából ennyit dobnak egy nap? Vagy C. Ronaldóként még két órát rápakolnak az 5-6 órás edzésre?
– Mindenki annyit edz, amennyit bír fizikailag, mentálisan. Michael Smith például egy dobógép. Az ő hatórás edzése – ő ennyit vall be – másnak 8-9 órájába tellik. Krzystof Ratajski, a lengyelek klasszisa 8-10 órát dob, míg Mensur Suljovic a lassabb tempója miatt elmondása szerint nem tud 4-6 óránál többet a tábla előtt tölteni.

– A dobógyakorlatokon kívül milyen típusú fizikális edzést kell még végezni?
– Állóképességfejlesztés mindenképp szükséges, ez lehet kocogás, gyaloglás, úszás, kerékpározás hosszabb távokon. Emellett a váll, nyak, hátizmokat kell fejleszteni, ebben a sportban ezeket az izmokat terheljük. A karra kifejezetten tilos komoly erősítő gyakorlatot végezni.

– Lássuk a mentális felkészülést!
– Akár edzőteremben, akár a tábla előtt vagyok, annak egy bizonyos része mentális felkészülés.

Informatika tanárként Penge pontosan tudja, hogyan kell a tábla előtt „resetelni” (Fotó: FotoBP.hu)


– Sportpszichológusra nincs is szükség?
– Én járok sportpszichológushoz, és sport coachhoz is. Ők megmutatják a gyakorlatokat, de a napi edzésmunkába azokat már nekem kell beépíteni.

– Ebben a sportban a tökéletes koncetrációnak kulcsszerepe van. A mentáltréninget a te esetedben hogyan kell elképzelni?
– A vizualizációt még a kézilabdás időszakból hoztam, azzal nincs gond. A koncetrációt segítő speciális gyakorlatokat szintén nem kell végeznem, elég jól tudok összpontosítani.

Nekem abban tud sokat segíteni a coach és a pszichológus, hogy miképp kerüljek vissza a tökéletesen koncetrált állapotba, miután valamiért kizökkenek. Hogyan űzzem ki a felesleges gondolatokat a fejemből, melyek bekúsztak. Infós nyelven szólva, hogyan reseteljek.

Emellett persze a napi rutinokat is összerakjuk: mit ne csináljak meccs előtt, hány órával a mérkőzés előtt keljek fel, reggelizzem stb. Egy vicces dolog például: Zelinka Ildikó coach javaslatára bevezettem egy új fürdőzési technikát. Fürdés, közben némi relax, majd a legvégén gyorsan váltogatva engedem a hideg és a forró vizet. Nem jutott volna eszembe, ám felfrissülök tőle, működik. Ugyanennyire egyszerű találmány, hogy minden reggelemet két pohár vízzel kezdem. Az energiaszintem megtartásában segít.

– Van két nyilad a dupla húszhoz. Ha megdobod, kint vagy a PDC vb-n. Hogy hűtöd le magad?
– Ebben a sportban az a jó, hogy nem rövid távon kell gondolkodni, van idő.Ha most nem sikerül kidobni, akkor sikerül jövőre. Ha megtettem, ami tőlem telhető volt, akkor jól játszottam, ennyi.

– Kisfiad első pár zoknija még ott lapul a zsebedben?
– Természetesen. Minden egyes versenyen.

– Említetted a kézilabdás pályafutásodat, kapus voltál. Van olyan mentális vagy fizikai elem, amit a pályáról érdemes volt magaddal hozni a tábla elé?
– Sajnos igen.

– Mire gondolsz?
– A kézi kapus, ha hozzér a labdához, véd, rögtön üvölt, őrjöng. Ez a tábla előtt óriási energiapocsékolás. Ennek ellenére a dupla kiszállónál, ha van nyomás, rendre elkiabálom magam. Ez nem feltétlenül jó dolog.

– Felhívták rá a figyelmedet, vagy magadtól jöttél rá?
– Is-is. Nem tudom, s nem is akarom teljesen levetkőzni. A mérkőzések végi üvöltés a védjegyemmé vált, de meccs közben próbálom magam takarékon tartani.

(Fotó: FotoBP.hu)


– A Golden Bulls a támogatód. A megállapodásotok tartalmaz szakmai célkitűzéseket, elvárásokat, melyeket évről évre teljesítened kell a versenyeken?
– Hosszútávú célkitűzés van, ez pedig az, hogy a PDC-versenyek állandó szereplője legyek, vagyis csak PDC-viadalokon induljak. Ennek az első lépcsőfoka volt tavaly, hogy elkezdtem megtanulni külföldi versenyeken szerepelni. A második lépcsőfok 2019-es: idén már csak külföldön játszom, a magyar bajnokságban egyáltalán nem. Cél volt idén, hogy a két világbajnokság (PDC, BDO) közül valamelyikre indulási jogot szerezzek, s kijussak European Tour-versenyre. Utóbbi már sikerült is.

– Tavaly Magyarország rendezte a darts Európa-bajnokságot, s a magyar válogatottba téged, a legjobb nemzetközi eredményekkel rendelkező versenyzőt tartalékként jelölt a szövetségi kapitány. Diplomatikus közleményben adtad a világ tudtára, hogy furcsállod a döntést, de persze elfogadod. Változott valami azóta, ha hívnak, mész?
– Amit leírtam a közleményben, most is tartom. Persze, ha hívnak, megyek. Nekem a válogatottban való szereplés mindenek feletti dolog. Az, hogy valaki az országát képviselheti egy nemzetközi versenyen, semmihez sem hasonlítható, felemelő érzés. Legyen ez steel vagy soft szakág, mindegy, csak a legjobbadat nyújtva képviseld az országod játékosait, darts rajongóit.

– Magyarországon folyamatosan, meredeken ível felfelé a darts népszerűsége, egyre többen játszanak. Ebben a sportágban elég, ha megvan a széles bázis, vagy a hagyományos sportágakhoz hasonlóan kellenének műhelyek, edzők, akik összegyűjtik, s átadják a tudást, hogy profi szinten is eredményesebb legyen a magyar darts?
– Semmi más nincs szükség, csak hogy aki nekiáll komolyabban dartsozni, kitartó és szorgalmas legyen.

A többiek legfeljebb a tapasztalatukat mondhatják el, a lényegi rész a játékos hozzáállásán múlik.

– Magyarul azt állítod, hogy bárki lehet magas szintű dartos.
– Bárki. Én húsz éve csinálom, de csak az utóbbi 5-6 évben léptem magasabb szintre. Ez azt jelenti, nem voltam elég tehetséges ahhoz, hogy ez hamarabb megtörténjen. Viszont megfelelő volt a munkabírásom, és a kitartásom is megvolt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás