promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar-horvát: ötvenöt éve nem vertünk tétmeccsen ilyen erős csapatot
Borítókép:  A magyar válogatott az 1966-os világbajnokságon (Fotó: magyarfutball.hu)
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ötvenöt évet kellett várni, hogy a magyar labdarúgó válogatott olyan kiemelkedő sikert érjen el magasan jegyzett csapat ellen, mint vasárnap. A Groupama Arénában a vb-ezüstérmes, a FIFA-világranglistán 4. helyezett horvátok hajoltak meg, míg 1966-ban, a Goodison Parkban a világbajnok brazilok.

Még hétfő reggel is jókedvűen ízlelgetjük: a magyar labdarúgó válogatott Eb-selejtezőn legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Horvátországot. Jól megtréfáltuk a valószínűségszámításokkal foglalkozó szakembereket, ugyanis ennek a győzelemnek nem volt sok esélye. Hatvankilenc év után sikerült újra felülmúlnunk déli szomszédunkat. Érdemes visszautazni az időben, hogy megnézzük, mikor vertünk meg utoljára ilyen magasan jegyzett, top-10-es ellenfelet.

A 2016-os Európa-bajnokságra való kijutás a tegnapihoz hasonlatos bravúr volt. Ott a csoportunkban Ausztriával is összeakadtunk, s 2-0-s győzelmet arattunk felette. Az osztrákok akkor fantasztikusan teljesítettek, a 10. helyen álltak a FIFA-ranglistán. Előtte, 2015 novemberében a norvégokat múltuk felül az Eb-pótselejtező oda és visszavágóján is. Ők abban az évben a 11. helyen is tanyáztak a ranglistán.

Tétnélküli összecsapáson 2006-ban mesébe illő győzelmet arattunk az aktuális világbajnok olaszok felett Budapesten, míg két évvel korábban, Lothar Matthäus vezetésével a 2002-es vb-ezüstérmes németeket leptük meg felkészülési meccsen Kaiserslauternben (2-0). Nagy téttel bíró mérkőzésen persze minden más.

Az osztrákok elleni 2016 sikertől több mint két évtizedet kell visszautaznunk az időben, hogy olyan meccset találjunk, ahol tétmérkőzésen top-10-es ellenfelet vert a magyar válogatott. 1995-ben Svédországot fogadtuk a Népstadionban Eb-selejtezőn, és Halmai Gábor már a 2. percben a hosszú alsóba vágta vezető gólunkat, Thomas Ravelli nem tudott hárítani. A svédek egy évvel korábban, az amerikai vb-n bronzérmet nyertek, a harmadik helyért zajló összecsapáson jól elagyabugyálták a bolgárokat. Győzelmünk idején a FIFA-táblázaton csak a brazilok, a spanyolok, a németek és az olaszok előzték meg őket.

Az, hogy a magyar válogatott tétmérkőzésen legyűrje az aktuális világbajnokot vagy vb-ezüstérmest, utoljára 1966-ban, az angliai világbajnokságon történt meg. Bene Ferenc emlékezetes, Farkas János bődületes, és Mészöly Kálmán tizenegyesből szerzett találatával 3-1-re győztünk Brazília ellen a liverpooli Goodison Parkban, mely négy évvel korábban vb-címet ünnepelt Chilében.

Reménykedni kevéssé, dolgozni annál inkább érdemes, de most mégis azt várjuk, hogy 25 év alatt háromnál többször sikerüljön megverni top-10-es válogatottat. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás