promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ egyik legjobb mászója hozhatja le a holttesteket a Nanga Parbatról
Borítókép:  verticalmag.com
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Március 7-e óta biztos, hogy Daniele Nardi és Tom Ballard meghalt a Nanga Parbat megmászása közben, a keresésükről szóló hírek körbejárták a világ sajtótermékeit. A holttestük nehezen megközelíthető helyen van, de a világ egyik legjobb hegymászójának tartott Simone Moro megpróbálná lehozni a testeket, ha az elhunytak családjai is ezt akarják.

Daniele Nardi és Tom Ballard hegymászók február 24-én tűntek el a 8126 méter magas Nanga Parbaton, napokig keresték őket, de nem találtak rájuk. Alex Txikón, az ismert baszk hegymászó csapatával a K2-ből indult útnak a Nanga Parbatra, de ők sem jártak sikerrel, míg végül Txikón március 7-én távcsövével a hegyet pásztázva meglátta a két alpinista holttestét. Az alaptábor és az egyes tábor között fekszenek félúton, nagyjából 5900 méter magasan.

Ballard (balra) és Nardi (Fotó: rockandice.com)


A nyolcezres hegyek évente sok áldozatot szednek, hisz profi hegymászók, és „kereskedelmi” expedíciók is bőszen támadják a csúcsokat, a körülmények pedig embertelenek. A holttestek lehozására többnyire sem mód, sem pénz nincs, sokszor olyan helyre zuhannak a mászók, ahonnan technikailag lehetetlen leszedni őket.

Ám Nardi és Ballard holtteste nem valószínű, hogy a Nanga Parbaton marad. Kedden a Corriere del Trentino című lapnak nyilatkozott a világ egyik legjobb hegymászójának tartott Simone Moro. Az olasz alpinista az egyetlen a világon, aki négy nyolcezrest tudott megmászni a téli időszakban, emberfeletti teljesítmény. Emellett a magashegyi mentéshez is ért, több akcióban is részt vett már, sőt a helikopteres mentés szakértője, maga is helikopterpilóta. Az olasz újságnak elmondta, felkérték, hogy hozza le a két holttestet a Nanga Parbatról.

Ennek a tervezését végzem. Azokkal szemben, akik részt vettek a sikertelen mentőakcióban, úgy vélem, hogy technikailag le lehet hozni őket a hegyről. Készen állok rá. A hivatalos felkérést megkaptam, azonban amíg mindkét család nem adja áldását az expedícióra, nem indulok el

- rögzített az interjúban Moro.

(Fotó: eoft.eu)


Az olasz mászó biztos benne, hogy nem a kimerültség okozta Nardiék halálát a hegyen, hanem baleset. A holttestüket nem fedte hó, a sátruk közelében fekszenek, viszont az eddigi hírek arról szóltak, hogy ez lavinaveszélyes helyszín.

Beszélgettünk Txikónnal, baleset áldozatául eshettek, azt viszont nem lehet pontosan megmondani, mikor. Nem mondom, hogy öngyilkosság volt ezen az úton próbálkozniuk, de rettentő veszélyes. Az elmúlt 125 évben senki sem mászta meg a hegyet a Mummery sarkantyú felől.

A két mászó szerinte akkor halhatott meg, amikor kötelek rögzítése közben elindult felfelé. Kő vagy jégomlás következtében veszíthették életüket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás