promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Chelsea még jól is járhat a komoly FIFA-büntetéssel
Borítókép:  The Telegraph
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kizárta a Chelsea-t a következő két átigazolási időszakból. A londoni klub egyrészt fellebbezett, másrészt, ha a szankció érvényben marad, akkor még lehet, hogy is jól jár. Újragondolhatja, helyre teheti klubfilozófiáját, esélyt adhat minőségi utánpótlásjátékosainak.

Kezdjük az alapokkal: a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kizárta a Chelsea-t a következő két átigazolási időszakból. (Tehát 2020 júliusáig a labdarúgó regisztrálása megtörténhet, de pályára nem léphet.) Az indoklás szerint, a Premier League-ben szereplő klub megszegte a 18 éven aluli labdarúgókra vonatkozó átigazolási szabályokat – összesen 29 alkalommal – olvasható számos portálon, egyeb között a BBC-n.

Az ügyben kiemelten fontosnak számít az átigazolási szabályzat 19-es paragrafusa, amely kimondja, hogy egy klub akkor szerződtethet 18 éven aluli játékost más országból, ha:

  • a szülők függetlenül a klub akaratától, ráhatásától döntenek az országváltás mellett.
  • a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz képest.

(Van kivétel: az Európai Unióhoz és az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országoknál a kor 16 évben van meghatározva.)

Érdemes jelezni, hogy a döntés nem érte váratlanul az angol klubot. A Football Leaks nevű portál már tavaly ősszel kiszivárogtatott olyan dokumentumokat, amelyek felhívták a figyelmet a problémára. A FIFA a kizárás mellett pénzbüntetést is kiszabott: a Chelsea-t 600 ezer, míg az Angol Labdarúgó Szövetséget 510 ezer svájci frank befizetésére kötelezte. A londoni klub természetesen fellebbezhet a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), amit valószínűleg meg is fog tenni – ez pedig kitolhatja a büntetés végrehajtását.

A szankciók azonban épp egy olyan időszakban érték a csapatot, amikor komoly gondokkal kell megközdeniük a londoniaknak. A nyáron érkező vezetőedző, Maurizio Sarri jelenlegi helyzete finoman szólva is ingatag. Igaz, ebben közrejátszik az a tény is, hogy a legutóbbi átigazolási időszakban kevés, a 4-3-3-as játékrendszerbe – ez a kedvenc formációja az olasz edzőnek – illő minőségi játékost kapott a szakember. Persze, attól még a Mancester Citytől elszenvedett 6-0-s történelmi vereség nehezen magyarázható.

Ugyanakkor – bármennyire érdekesen is hangzik – akad pozitív vetülete a történteknek. Az első lendülettel megírt szakértői írások mind arra a következtésre jutnak, hogy a FIFA-döntés esélyt kínál a Chelsea számára, hogy újragondolja klubfilozófiáját. Főleg azért, mert ennek megléte igen ingoványos alapokon nyugszik. A hosszú távú stratégia arrafele csak egy kedves szlogen: a keretben bőven találni kiöregedőfélben lévő vagy épp szerződésének végén lévő játékost (David Luiz, Gary Cahill, Olivier Giroud, Willian, Pedro), arról nem is beszélve, hogy 2019 nyarán Eden Hazard nagy valószínűséggel a Real Madridhoz távozik. Miközben az angol futball következő generációjának egyik kiemelten tehetséges alakja, Callum Hudson-Odoi kapcsán is inkább a távozásról esik szó, mint sem a maradásról.

A londoni együttes emellett tekintélyes mennyiségű futballistát tart kölcsönben – egészen pontosan negyvenegyet. Ráadásul ezen, többségében fiatal labdarúgók közül bőven akadnak olyanok, akik a Chelsea akadémiáján nevelkedtek (többek között Ole Aina), ugyanakkor eddig minimális esélyük sem volt bemutatkozni nevelőklubjuk első csapatában. Annak ellenére sem, hogy bizonyítottak, hiszen az elmúlt négy Ifjúsági Bajnokok Ligája kiírás döntőjében mindig ott volt a Chelsea, s ebből kétszer el is hódította a trófeát.

A fiatalok és a minőségi utánpótlásnevelés adott, ellenben kell egy olyan edző is, aki be meri dobni a Premier League mélyvizébe az ifjakat. Ebben az esetben (és persze akkor, ha Maurizio Sarri távozik) jöhet az a Steve Holland, aki ugyan jelenleg az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate mellett dolgozik, ám nyolc évig, 2017 nyaráig a Chelsea alkalmazásában állt.

Szóval, a pénteki negatív fejlemény egyfajta előre menekülésben ölthet testet a Chelsea háza táján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás