promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jelentős változás az időjárásban: sarkvidéki légtömeg árasztja el az országot
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Cudar idő közeleg felénk, sarkvidéki légtömeg csap le az országra.

Jelentős változás jön hazánk időjárásában, amit egy vasárnap érkező hidegfront fog okozni - adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint ez a front gyorsan át fog vonulni felettünk, mögötte pedig viharos széllökések, hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztja el átmenetileg a Kárpát-medencét, és bár lehűlésre számítani kell, érdemi csapadék azonban nem lesz.

Az előttünk álló éjszaka változó mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz felettünk, túlnyomórészt közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Hajnalban az északkeleti tájakon már előfordulhat kisebb eső, zápor. A légmozgás este átmenetileg kissé veszít erejéből, majd hajnaltól az északi vidékeken egyre több helyen kísérik erős széllökések a nyugati, északnyugati szelet, sőt Sopronnál viharossá is fokozódhat a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 12 és 18 fok között várható, főleg a kevésbé szeles délnyugati tájakon ennél több fokkal hidegebb, míg a Fertő térségében pár fokkal enyhébb is lehet az idő.

Vasárnapra aztán az OMSZ kiadott egy riasztást a viharos széllökések miatt: reggel észak felől egy markáns hidegfront éri el hazánkat, mely a délelőtti órákban át is vonul az országon. A front előterében a nyugati, északnyugati szél már vasárnap hajnaltól nagy területen megerősödik. Kiemelten délelőtt a front környezetében a hirtelen északias irányba forduló szelet többfelé kísérhetik viharos (ált. 60-80 km/h), néhol ettől erősebb (>80 km/h) lökések is. A front mögött a délutáni órákra veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések az esti órákig még előfordulhatnak.


(Fotó: OMSZ)

Ami az országos időjárás-előrejelzést illeti a hét utolsó napjára, eleinte közepesen vagy erősen felhős égre számíthatunk, majd a déli óráktól észak felől gyorsan csökken a felhőzet. Elvétve valószínű zápor, főleg a keleti és a nyugati megyékben. Az északnyugatira, majd északira forduló szél nagy területen lesz erős, átmenetileg több helyen viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 25 fok között alakul, északon reggel, délelőtt, délen a déli órákban áll be a maximum.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás