promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Agresszív frontzóna okoz drasztikus lehűlést a Kárpát-medencében, heves zivatarok, viharos szél, és jégeső is várható
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Búcsúzhatunk a hőségtől, órákon belül elér minket a hullámzó hidegfront.

Végre elvonul tőlünk a hőség, és egy agresszív, hullámzó frontzóna hoz drasztikus lehűlést a Kárpát-medencébe. Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-jelentése szerint 10 fokkal esik majd vissza a napi hőmérséklet, először a nyugati országrészben, majd ahogy kelet felé vonul a nedves légtömeg, úgy fog visszaesni a hőmérséklet arrafelé is. A hidegfront heves zivatarokat, viharos szelet, felhőszakadást, esetleg jégesőt hozhat magával.

Az OMSZ másodfokú riasztást adott ki több nyugati vármegyére, és a felhőszakadások miatt is veszélyjelzés van érvényben; de még az sem kizárt, hogy vörös riasztást kell kiadniuk - közölték a meteorológusok.

A Dunántúlon, a késő esti óráktól már a középső országrészben, majd hajnaltól az északkeleti megyék kivételével másutt is egyre többfelé alakulhatnak ki zivatarok, amelyekhez általában viharos széllökések (ált. 60-90 km/h), jégeső (jellemzően 1-3 cm) és intenzív csapadék (ált. 10-25 mm) társulhatnak. Az északkeleti országrészt várhatóan kedden délután érhetik el a zivatarok.

Ugyanakkor hétfőn késő este a Dunántúlon, kiemelten annak nyugati, északnyugati részén heves zivatarok kialakulásához is alkalmasak a légköri feltételek erősen viharos, károkozó (90 km/h-t meghaladó) szélrohamok, illetve akár 3-5 cm-t elérő, néhol esetleg ezt meghaladó átmérőjű jég kíséretében. Ezeken a tájakon az egymást követő zivatarcellákból néhol akár 30-40 mm-t meghaladó csapadék is összejöhet. Kedden napközben a Dunától keletre kiemelten a Dunakanyar, Északi-középhegység térségében, illetve az Alföld keleti részén is előfordulhatnak heves zivatarok a fenti kísérőjelenségekkel.


(Fotó: OMSZ)

Az országos előrejelzés szerint éjszaka a Dunántúlon és középen már erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé zápor, zivatar, néhol felhőszakadás előfordulhat. A délies szél többnyire mérsékelt marad, de zivatarban átmenetileg viharos széllökésekre lehet számítani. A hőmérséklet hajnalban 17 és 24 fok között alakul.

Kedden erőteljes gomolyfelhő-képződés és sok magasszintű felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében több helyen valószínű zápor, zivatar, kiemelten az Északi-középhegység térségében és környékén néhol heves zivatar is lehet felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. A Dunántúlon az északi, Kelet-Magyarországon a délies szél lesz élénk, olykor erős zivataroktól függetlenül is. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 33 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon csak 22, 25 fok lesz, míg Szabolcsban és a Hajdúságban 34, 37 fok is lehet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás