promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Intenzív csapadék szakad a nyakunkba, villámárvízre figyelmeztetnek a meteorológusok
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Időjárás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Küszöbön a nyárzárás, a csapadék már szerdán megérkezik.

Egy gyenge hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami ugyan nem gyengíti meg a kánikula erejét, de bizonyos helyeken intenzív csapadékot, felhőszakadást, zivatarokat okoz - sőt, a meteorológusok még villámárvízre is figyelmeztetnek. A jelenlegi időjárás egészen vasárnapig kitart, aztán érkezik egy anticiklon, ami elhozza a nyárzárást: jelentősen visszaesik a hőmérséklet, és csapadékosabbra fordul az idő.

A szerda éjfélig érvényben lévő veszélyjelzés szerint reggel, délelőtt északkeletre zivatarok érkeznek, amelyeket intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (50-70 km/h), apró szemű jég (< 2 cm) kísérhet. Napközben szórványosan várható zivatar, legnagyobb eséllyel az északkeleti országrészben és az Alpokalján fordulhatnak elő. Északkeleten heves zivatarok is lehetnek. A cellákat felhőszakadás (ált. 20-40 mm, néhol ennél több is), viharos széllökések (60-90 km/h), jégeső (néhol esetleg 2-4 cm) kísérheti.

Északkeleten és nyugaton villámárvíz is kialakulhat!


(Fotó: OMSZ)

Ugyanakkor a napi középhőmérséklet szerdán is az ország nagy részén 25 fok felett, az Alföldön, a Dunántúl keleti részén és városi környezetben több helyen is 27, 28 fok körül alakul. Egy súroló hidegfront hatására különösen északkeleten pár fokkal mérséklődik a meleg.


(Fotó: OMSZ)

Az ország időjárás-előrejelzés szerint szerdán általában sok napsütésre számíthatunk, de már nagyobb területen lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés. Elszórtan - legnagyobb eséllyel és számban az Alpokalja térségében és északkeleten - várható zápor, zivatar. Utóbbi területen heves zivatarok is kialakulhatnak! Egyre nagyobb területen megélénkül az északnyugatira forduló szél, zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 29 és 36 fok között alakul. Késő estére 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás