promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Figyelmeztetés: óriássejtes járvány közeledik Magyarország felé, ami telíti a kórházakat a környező országokban
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírusos évek után egyes biológusok azt jósolták, hogy ez még csak a kezdet volt. Úgy tűnik, igazuk lehetett, mert ismét a nyakunkon egy újabb járvány.

A legújabb fertőzés már Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is szedi áldozatait és telíti a kórházakat. A vírus hasonlíthat egy általános megfázásra, náthára, de újszülötteknél, csecsemőknél és időseknél komoly veszéllyel járhat. A neve nem más, mint az RSV, tehát a légúti óriássejtes vírus okozta megbetegedés.

Laikusként annyit érdemes tudni róla, hogy a Respiratory Syncytial Virus rövidítése, és rendkívül gyakori, virulens vírus - írja a Telex. Kicsi korunkban rengetegen átesünk rajta, és ahogy már említettük, megtévesztésig hasonlít a náthára: tünetei között szerepel az orrfolyás, az étvágytalanság, a köhögés és a láz. Ideális esetben pár nap alatt gond nélkül felgyógyulunk belőle, azonban tünetmentesen is képesek vagyunk fertőzni.

Az RSV hasonlít az influenzára, cseppfertőzés útján terjed és gyulladást okozhat a légutakban. Kórházi ellátásra az esetek döntő többségében nincs szükség, a halálozási rátája is meglehetősen csekély. A Covid alatt egyébként nem terjedt a kijárási korlátozásoknak és az otthon tartózkodásnak köszönhetően, emiatt a lakosság nem fertőzödött át, és így kialakult az immunitás hiánya, aminek most ihatjuk meg a levét.

„Az első megbetegedések novemberben jelentkeztek, és jelen pillanatban azt látjuk, hogy megint csak egy olyan szezonnak nézünk elébe, ahol a fertőzések száma az átlagosnál magasabb lesz"

- nyilatkozta a Semmelweis Egyetem rektorhelyettese. 

A orvosszakértők elmondása szerint a 65 évnél idősebbek és a babák számára komoly veszélyt jelenthet egy esetleges RSV-fertőzés. Olyan alapbetegséggel, amelyek alapból is gyengítik az immunrendszert, nagyobb az esélye egy súlyosabb lefolyásnak. 

A Telex azt írja, hogy akkor szükséges felsőlégúti tünetekkel orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést érzékelnek a szülők a gyermekeknél. Az RSV-re egyelőre nincs védőoltás - bár tesztelés alatt van a vakcina -, megelőzni úgy lehet a betegséget, ha hasonló tünetekkel rendelkező emberek közelében nem tartózkodunk, illetve betartjuk a koronavírus esetében már megszokott higiéniai előírásokat. 

A Pfizer mellett egyébként a Janssen, a GSK és a Bavarian is dolgozik az RSV-vakcinán, amelyet először időseken és felnőtteken tesztelnek majd. Egyelőre ígéretesek a korai eredmények, tehát megeshet, hogy hamarosan megérkezik a védőoltás a vírus ellen.

[[c2]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás