Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Változás jöhet a rezsiemelésben – erre senki sem volt felkészülve

Változás jöhet a rezsiemelésben – erre senki sem volt felkészülve

Helyi Hírek

Változás jöhet a rezsiemelésben – erre senki sem volt felkészülve

Helyi Hírek

BTP 17:47

Lehet mégis lesz változás a távhőnél, de az ár nem fog emelkedni.

Közeleg a tél, és most van olyan bizonytalanság az emberekben, mint amikor a Trónok harcában jelentették be ezt. A júliusi válság kormányülést követően ugyebár eldőlt, hogy az állam kénytelen feladni a rezsicsökkentés korábbi rendszerét, és részben ráereszti a lakosságra az energia piaci árát Magyarországon.

Azt már egy júliusi Kormányinfón elhangzott, hogy a távhőt nem érinti a módosítás, vagyis a távhősökre továbbra is vonatkozik a rezsicsökkentett ár, fogyasztástól függetlenül.

Ezt Gulyás Gergely szeptember elején is megerősítette, vagyis hogy a távhő ára nem fog változni a lakossági fogyasztók számára.

Legelőször a Népszava számolt be róla, hogy némi változás mégis lehet a távhőnél. A lap az Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkárát, Steiner Attilát idézte. Az államtitkár mondataiból azt lehetett leszűrni, hogy télen a lakossági felhasználóknak átadott hőmennyiség csökkentését tervezik a távhő rendszerekben, de rögtön hozzátette, hogy még nincsen kidolgozva teljesen, ez hogyan fog kinézni a gyakorlatban.

A lap szerint ez azt is jelentheti, hogy mivel a távhő tarifákat – a sok mérő nélküli lakás miatt – nem lenne könnyű emelni, inkább ugyanannyiért adnak majd kevesebb meleget. Ez persze csak egy átmeneti megoldás lesz.

A távhőszolgáltatók nagy része gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik.

A kormány az ATV-nek elmondta, hogy a távhő árak a lakossági fogyasztók számára nem fognak változni. A távhőszolgáltatók akadálytalan működését az állam garantálja, és biztosítja a távhőhöz szükséges földgázár és a kifizetett távhőszámla közötti különbség fedezéséhez szükséges összeget.

A kormány programot indít a lakások fogyasztásmérővel való felszerelésére, amint a lakások többsége mérhetővé válik, lehetővé válik „az igazságosabb közteherviselés”.

Borítókép: Profimedia