promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rezsinövekedés: mi lesz a távhő sorsa? Az egyik miniszter igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az előjelek azt mutatják, hogy a rezsinövekedést távhővel fűtött lakások sem fogják tudni elkerülni.

Közeleg a tél, és most van olyan bizonytalanság az emberekben, mint amikor a Trónok harcában jelentették be ezt. A júliusi válság kormányülést követően ugyebár eldőlt, hogy az állam kénytelen feladni a rezsicsökkentés korábbi rendszerét, és részben ráereszti a lakosságra az energia piaci árát. A többség Magyarországon már meg is kapta az új számlát.

Közben a Magyar Villamos Művek lakossági tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy segítsen az embereknek kiigazodni a számláikon, amit most jobban szemügyre vesz mindenki Magyarországon, mint ezelőtt.

A júliusi Kormányinfón elhangzott egy fontos kijelentés: Gulyás Gergely szinte már a legvégén bejelentette, hogy a távhőt nem érinti a módosítás, vagyis a távhősökre továbbra is vonatkozik a rezsicsökkentett ár, fogyasztástól függetlenül.

Mivel a távhőhöz szükséges gáz ára is jelentősen növekedett (nagyjából tizenötszörösére), így gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy ne kelljen ehhez is hozzányúlni valamikor. A távhőszolgáltatók nagy része gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik, ezért sem mindegy, hogy mennyibe kerül a gáz.

„Ebben a pillanatban a távhővel kapcsolatos álláspont változatlan. Egyelőre nem kell még változtatni, folyamatosan értékeljük a távhőt és egyéb energetikai rendszereinket is, hogy kell-e változtatni. Az ellátásbiztonság fontos, de a lakosságot nem szeretnénk túlterhelni”

- nyilatkozta az RTL Híradónak Palkovics László.

A technológiai és ipari miniszter hozzátette, hogy meg kellene várni szeptember 9-én az uniós energiaminiszterek ülését, amelyen várhatóan közös javaslatot fognak tenni a gázárra.

Palkovics kiemelte, hogy távhőcégek veszteségeit továbbra is kompenzálja az állam.

Nem olyan rég egy nagyvárosi távhőszolgáltató cég megerősítette, hogy bekérték tőlük az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat, ezért is indult be az elmélkedés, hogy ehhez is hozzá fognak nyúlni valamikor.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás