promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A MOL hatalmas örömhírt közölt, erre várt minden magyar
Borítókép:  MTI/Máthé Zoltán
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A MOL bejelentése hatalmas megkönnyebbülés.

Ukrajna augusztus elején felfüggesztette az olajszállítást a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül, mert problémák merültek fel a tranzitdíjakkal kapcsolatban. A Barátság vezeték déli ága Magyarországot, Szlovákiát és Csehországot látja el az olcsó, orosz olajjal. Ezen a szakaszon naponta átlagosan 250 ezer hordónyi kőolaj érkezik Oroszországból, amit javarészt a MOL és a lengyel PKN Orlenhez tartozó Unipetrol vásárol meg.

A kőolajszállítás leállását a Transznyeffy azzal indokolta, hogy az orosz fél nem tudott fizetni a tranzitért az uniós szankciók értelmében. Ez az oka annak, hogy Magyarországra már napok óta nem érkezik kőolaj a Barátság vezetéken keresztül.

A MOL azonban szerda délelőtt azt közölte, hogy hamarosan újraindulhat a vezeték, ugyanis a társaság egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat.

„A díjkötelezettség átvállalásával a MOL gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le”

- közölte a MOL.

A társaság közlése szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá. Bár a MOL-nak több hétre elegendő tartaléka van Magyarországon, mivel regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállalnak, ezért muszáj volt mihamarabb lépést tenniük.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás