promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fontos dologra figyelmeztet a rendőrség: akár 150 ezer forintunk is bánhatja, ha ezt megcsináljuk!
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A rendőrség idén is felhívja a figyelmet arra, ami télen komoly problémákat szokott okozni.

Ahogy megérkezik a tél, hozza magával a fagyos időt, és ilyenkor természetesen sokan fellelkesednek, hiszen ez azt jelenti, hogy lehet menni egyebek között a fagyott tavakra korcsolyázni, vagy sétálni a felszínén. A Balatont például rengetegen keresik fel ezzel a céllal, de a rendőrség szerint nem kéne, ugyanis jelenleg mindössze 1-3 centiméter vastag a „magyar tenger” jege, ami életveszélyes, mivel legalább 10 centi vastag jégréteg kell ahhoz, hogy az biztonságosan járható legyen – persze ehhez az is kell, hogy ne mozogjon, illetve ne olvadjon.

„TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  • folyóvizeken!”

figyelmeztet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Ha valaki megszegi ezeket a szabályokat, akkor 5.000-50.000 Ft-os helyszíni bírságot is kaphat, de rosszabb esetben eljárás is indulhat ellene, ahol akár 150.000 Ft-ig kiterjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Érdemes tudni, hogy ha esetleg valaki alatt beszakad a jég, és beesik a fagyos vízbe, akkor a kimentése után nem szabad egyből túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem az átázott ruházatától megszabadítva fokozatosan kell melegíteni a testét, és persze érdemes orvosi ellátásban részesíteni.

„Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés) azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!”

– olvasható a rendőrség honlapján.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás