Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Figyelmeztet a Nébih: a török citrusfélékre mindenképp ügyelniük kell a magyaroknak!

Figyelmeztet a Nébih: a török citrusfélékre mindenképp ügyelniük kell a magyaroknak!

Helyi Hírek

Figyelmeztet a Nébih: a török citrusfélékre mindenképp ügyelniük kell a magyaroknak!

Helyi Hírek

Promotions 10:10

A Nébih bekeményít az ellenőrzésekkor, sok a növényvédőszer-maradvány a déligyümölcsökben.​

A folyamatos és átfogó vizsgálatok után is az EU által megengedett határértékeken túllépő, már törvényellenes növényvédőszer-maradékkal érkeznek Magyarországra a citrusféle gyümölcsök. 

A hazai szezonális gyümölcsök hiányában jelentősen több citrusfélét fogyasztanak a magyarok novembertől egészen áprilisig – ezeket állandóan ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a helyi önkormányzatokkal karöltve. A vizsgálatok a logisztikai központokra, a beszállított termékekre és a nagybani piacokra fókuszálnak annak érdekében, hogy a termékek a legbiztonságosabb módon kerüljenek a háztartásokba. 

Most viszont a Nébih laboratóriuma az EU által már nem engedélyezett növényvédőszer-maradékok jelenlétét mutatta ki bizonyos citrusféléknél.

A kimutatások főképpen a Törökországból érkező gyümölcsökre vonatkoznak, tehát a kereskedőknek különös figyelmet kell szentelniük a citromra, a narancsra, a mandarinra, valamint a klementinre is. 

Annak ellenére, hogy a Nébih már nagyobb tüzetességgel vizsgálja meg az importált citrusfélék növényvédőszermaradék-tartalmát, felhívta az élelmiszer-vállalkozók figyelmét is: a vállalati önellenőrzés során fokozottan ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket.

„A fogyasztók biztonsága érdekében ugyanis így garantálható leghatékonyabban, hogy ne kerülhessen nem megfelelő tétel a polcokra, probléma esetén pedig mielőbb intézkedhessen a vállalkozás a forgalomból való kivonásról”

- fogalmazott közleményében a Nébih. 

Borítókép: pixabay / illusztráció