Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Egyre aggasztóbb a helyzet a Velencei-tónál - videó

Egyre aggasztóbb a helyzet a Velencei-tónál - videó

Helyi Hírek

Egyre aggasztóbb a helyzet a Velencei-tónál - videó

Helyi Hírek

MD 07:07

Több ezer állat élőhelye került veszélybe, a madarak már elmenekültek a sivár területről.

Tovább romlott a helyzet a Velencei-tónál, a globális felmelegedés következtében eltűnt a tó fele, a folyamatos vízminőség romlás miatt több ezer hal pusztult el, a madarak pedig már elhagyták a területet. Ökológiai katasztrófa szélén áll.

Már a Magyar Országos Horgász Szövetség is megkongatta a vészharangot, több tonna hal veszett oda, a haltetemek összegyűjtése és ártalmatlanítása komoly forrásokat emészt fel.

A szakemberek már a teljes kiszáradástól tartanak. Magyarország harmadik legnagyobb tava mindig is sekély volt, csapadékszegényebb időszakban időszakosan gázlóvá apad, sőt százévente ki is szárad. Erre legutóbb 1863 és 1866 között példa. Extrém hőségben a tó vize naponta egy centit csökken és 250 ezer köbméter víz párolog el. Jelenleg az átlagos 170-180 centis vízmélység csupán 78 centi.

Szakértők úgy vélik a folyamat még visszafordítható, ám ehhez 40 milliárd forintra lenne szükség.

A mostani helyzetet jelentősen súlyosbítja a nádasok kivágása, a part körbe betonozása és a velencei korzó kialakítása. A civilek bíznak benne, hogy a döntéshozók is belátják, cselekedni kell, ugyanis hiába építenek kikötőket és lakóparkokat a partra, ha közben eltűnik a tó.

Borítókép: Profimedia