Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ritka, gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak több koronavíruson átesett betegnél

Ritka, gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak több koronavíruson átesett betegnél

Helyi Hírek

Ritka, gyógyíthatatlan betegséget diagnosztizálnak több koronavíruson átesett betegnél

Helyi Hírek

Promotions 20:20

Nagyon durva poszt-covid tünetet fedeztek fel a kutatók. Az ehhez kapcsolódó szövődmény sok esetben gyógyíthatatlan, és kezelés nélkül hosszú távon komoly problémát is okozhat.

Egyre többet hallani arról, hogy azok sem lélegezhetnek fel, akik szerencsésen megúszták a koronavírus-fertőzést. A post-covid tünetek számos formában jelentkezhetnek hetekkel, de akár több hónappal is a betegség után.

Kutatók most olyan Covid-tüneteket fedeztek fel, amelyeket nagyon nehéz észrevenni, ezáltal pedig könnyű félrediagnosztizálni. Ez a POTS-szindróma.

A poszturális ortosztatikus tachycardia során a páciens gyakran tapasztalhat kimerültséget, erős szédülést, felgyorsult szívverést, de a tünetek között van az agyi köd és a magas pulzus.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, ne vegye félvállról! Nem ritka, hogy hirtelen mozdulatot követően valaki elájul, hosszú távon pedig negatívan hathat a szív vérellátására a betegség.

A POTS természetesen korábban is létezett, nem a koronavírus hozta létre, ám az orvosok remélik, hogy a megszaporodó esetek miatt a kutatók a lehető leghamarabb találnak rá gyógymódot, ugyanis  egyelőre nem gyógyítható 100 százalékosan.

A vizsgálatok alapján a nők nagyobb arányban érintettek, mint a férfiak.

Azokat érinti legnagyobb számban a poszt-Covid szindróma, akiknél a betegség súlyos lefolyású volt, valamilyen társbetegségben szenvednek, amilyen az anyagcsere probléma, légúti betegség vagy krónikus szív- és érrendszeri megbetegedés.

Sr Kanizsai Péter, a Pécsi Tudományegyetem szakembere, a Sürgősségi Orvostani Tanszék tanszékvezetője az alábbi videóban részletesen beszél arról, hogy milyen tünetekkel jár a post-covid szindróma és a betegek hány százalékát érinti.

Borítókép: Pixabay