promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
11 dolog, amit biztosan rosszul tudtál
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lelombozó tények, amelyeknek eddig az ellenkezőjéről voltál meggyőződve.

Rengeteg olyan ismeretet szedünk magunkra az iskolában, az olvasmányainkból, a médiából vagy egyszerűen csak a mindennapi életünkből, amelyek egy része hamis, téves információ. A legtöbbször alkalmunk sem nyílik korrigálni ezeket magunkban, de most kicsit segítünk a világban való jobb eligazodásodban. Íme!

1. A vízbe öntött étolaj nem akadályozza meg a tészta leragadását, csak zsírosabb lesz tőle. A kevergetés segít a letapadás ellen.

2. A Biblia nem írja, hogy hárman lettek volna a napkeleti bölcsek, csak a háromféle ajándékból (arany, tömjén, mirha) lehet következtetni erre.

3. A víz az északi és a déli félgömbön is ugyanabba az irányba folyik le a kagylóban, a Coriolis-erőt nem befolyásolja a földrajzi hely.

Fotók: Profimedia

4. A dinókat és embereket nagyjából 64 millió év választja el egymástól, bár a felnőtt amerikaiak 41 százaléka azt hiszi, hogy valamikor együtt éltünk.

5. A tojásból kikelő csibéket nyugodtan meg lehet simogatni, mert a madarak szaglása nem túl jó, vagyis a tyúk nem fogja emiatt kiközösíteni őket.

6. A banán nem fán terem, hanem ez a világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. Amit mi törzsnek gondolunk, az az egymásra boruló levelek kemény hüvelye.

7. Az aranyhalak memóriája nem csupán 3 másodpercre terjed ki, hanem kutatások szerint akár 3 hónapra is.

8. Rossz hír: az alkohol nem melegít fel, csupán kitágítja az ereket a bőrfelszín közelében, és ezt a kipirosodást hiszik sokan felmelegedésnek. Az alkohol valójában még csökkenti is a maghőmérsékletet.

9. A bikák nem utálják a vörös színt, ugyanis színvakok. Ami idegesíti őket, az a vörös köpeny fenyegető lengetése.

10. A skót duda nem skót találmány. Csak 1400 környékén terjedt el arrafelé, egyébként közel-keleti eredetű, és a spanyol műalkotásokon már a 13. században megjelent.

11. Az SOS morzekód nem azt jelenti, hogy Save Our Ship (mentsétek meg a hajónkat), vagy Save Our Souls (mentsétek meg a lelkeinket), hanem egyszerűen csak az S és O betűk könnyű „pötyögtetése” miatt (három hosszú, illetve három rövid jel) választották ezt segélyjelzésnek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás