Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Adj nevet a Szegedi Vadaspark újszülött törpe vízilovának!

Adj nevet a Szegedi Vadaspark újszülött törpe vízilovának!

Helyi Hírek

Adj nevet a Szegedi Vadaspark újszülött törpe vízilovának!

Helyi Hírek

Helmeczi Benjamin 21:51

A jövevény az állatkertben gondozott pár, Tigi és Chipo harmadik borja.

A törpe víziló január 20-án született, de csak február 13-án mutatták meg őt a sajtó képviselőinek. Veprik Róbert igazgató a nőstény kölyök orvosi vizsgálatát követően elmondta, Tigi, az anyaállat már tapasztalt szülőként, gondosan neveli kicsinyét, amely tömege születés óta csaknem háromszorosára 14-15 kilóra nőtt.

A törpe víziló neve ellenére nem számít kis méretű emlősnek, a kifejletten 160-275 kilós állatok legfeljebb rokonaikhoz, az akár másfél tonnás nílusi vízilovakhoz képest tűnnek apróbbnak. A fajt viszonylag későn, a 20. század elején fedezték fel. Sokáig ugyanis azt hitték, hogy növendék nílusi vízilovakról szólnak az élménybeszámolók, illetve tanúskodnak a maradványok.

Jelenleg veszélyeztetett fajnak számít nyugat-afrikai élőhelyén, mindössze 2000-2500 kifejlett egyede él vadon a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai alapján. Élőhelyének pusztulása és az orvvadász veszélyezteti leginkább. Európai állatkertekben 128 egyedét gondozzák az állatkertek nemzetközi adatbázisa (ZIMS) szerint.

A törpe vízilovakat a Szegedi Vadaspark fajmentő tenyészprogram (EEP) keretében tartja és szaporítja a programot vezető koordinátor utasításai szerint. A korábban Szegeden született két borjú más állatkertekbe került, Hollandiába és Olaszországba. Feltehetően az új jövevény is új otthonra talál majd, addig azonban a látogatók figyelemmel kísérhetik a felcseperedését, tavasztól, ahogy az időjárás engedi, már a külső kifutóban is.

A Szegedi Vadaspark hivatalos honlapján az olvasható egy névadó pályázat, melynek keretében február 28-ig várják az ötleteket a víziló kislány nevét illetően, amelyeket kizárólag email-en lehet elküldeni. A legjobb nevet ajánlónak pedig a Szegedi Vadaspark állatkerti ajándékcsomagjával fognak kedveskedni.

Borítókép: ZooZoo