promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
45 fok Európában? Itt az ideje hozzászoknunk
Borítókép:  Hűsítés Berinben 2019 júniusában (AFP/Tobias Schwarz)
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Európában, benne Magyarországon rekkenő hőség van a héten. Dél-Franciaországban azzal számolnak, hogy megdől a mindenkori, 44,1 fokos melegrekord. A miérten nem kell sokat törnünk a fejünket: klímaváltozás, globális felmelegedés. Egy német klímakutató professzor azt mondja, hogy nyáron az időjárás már nem lesz enyhébb, erre kell készülni.

Egyetlen nagy, összefüggő vörös paca most Magyarország aktuális időjárási térképe. Mindenhol 25 fok felett lesz a napi középhőmérséklet, de napközben országszerte 32-34 fokos forróságra kell készülni. Sok helyütt még este is 28 fok lesz, csak bírjuk tüdővel, s vízzel. Csütörtökön már jönnek hűsítő záporok, zivatarok.

Európa ugyanúgy szenved, mint mi, brutális hőhullámmal küzd a kontinens. Az Afrika felől érkező forró levegő az amúgy hűvös Angliát is fel fogja forralni. Az Express azt írja, az előrejelzések szerint Dél-Franciaországban a mindenkori melegrekord is meg fog dőlni, s a legmelegebb órákban 45 fok is lehet. Az eddigi csúcs 44,1 fok volt.

Európa most így néz ki, sok magyarázatra nem szorul: 

A spanyol RTVE televízió meteorológusa visszafogottan csak így harangozta be a várható szerdai napközbeni 41-44 fokos csúcsot: El infierno, vagyis Jön a pokol.

Már a 2018-as nyár is szédítő hőhullámokkal „kedveskedett”, ám ami most vár ránk, az rekordokat döntögethet. Úgy tűnik, a szokatlanul forró időjárás nem időnként köszön csak be, tartósan be kell rendezkednünk a hasonlóan verejtékes nyári napokra. Hogy mindezt minek köszönhetjük? Egyet találhattok: a globális felmelegedésnek.

(Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)


„Az ilyen típusú hőhullámok száma folyamatosan nő. Az 1500-as évek, vagyis a koraújkor óta a legforróbb nyarak ezekben az években voltak: 2002, 2003, 2010, 2016, 2018”

– idézi a CNN Stefan Rahmstorfot, a potsdami klímakutató igazgatóhelyettesét. Ma ötször gyakrabban jelentkeznek kíméletlen hőhullámok Európában, mint amikor stabil volt a kontinens klímája, ami a professzor szerint egyértelműen annak köszönhető, amit a kutatók már évtizedekkel ezelőtt megjósoltak. A légtérbe juttatott, hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáznak.

Szóval kitartást és csurig töltött vizes palackot mindenkinek!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás