promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Itt egy magyar találmány, mely megakadályozza a vadbalesetet
Borítókép:  kalohirek.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Évi közel 30 ezer olyan baleset történik Magyarországon, melyben vadállatot gázol el autó. Egy magyar feltaláló kifejlesztett egy eszközt, mely 120 decibellel, fákon, lombokon áthatolva, több száz méterről figyelmezteti az állatokat a kocsi közeledésére.

Hazánkban évente több ezer bejelentett olyan baleset történik, mely egyik résztvevője vadállat. Az ORFK adataira hivatkozva az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 4068 esetről tud 2018-ban, amikor valamilyen vadat ütött el egy autó Magyarországon. Az utakon elpusztult nagyobb állatok összesített számát évente 30 ezerre teszik a szakértők.

A vadbalesetek egyik fő oka, hogy az állatok az esti órákban a táplálkozó helyekre vonulnak, reggel pedig onnan a nappali pihenőhelyre térnek vissza – az utakon keresztül. Emiatt ezekben a napszakokban fokozottan kell számolni a vad közúton való megjelenésével.

Léteznek ugyan úgynevezett vadsípok, az állatok elriasztására, de ezek nem minden esetben működnek. Van más megoldás is, mint például a Siren7 vadfigyelmeztető rendszer, mely magyar fejlesztés, Koltai Viktornak hívják a feltalálóját.

Az eszközt a kocsi elejére kell ragasztani, 120 decibel hangteljesítménnyel szól, 300 méteres a hatósugara, és „ért az állatok nyelvén”, hiszen áthatol fákon, lombokon, figyelmezteti a hazánkban megtalálható valamennyi nagyobb állatot. Áramforrást nem igényel. A vadriasztó formáját és működését egy éven át tervezgették, tesztelték. A rendszer hatékony működését a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. jegyzőkönyve, valamint az Európai Bizottság Európai Közúti Biztonsági Chartája is igazolta.

A Siren7-et itt lehet megnézni, megrendelni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás