promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így égett le Magyarország második legnagyobb malma
Borítókép:  csabaihazak.blog.hu
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Kedden kigyulladt és leégett Magyarország második legnagyobb malomépülete, a békéscsabai István malom. Sérültekről nincs hír.

A békéscsabai István malom kedden délután gyulladt ki, s mivel egy ötemeletes épületről van szó, már a város határában látni lehetett a gomolygó füstöt. A beol.hu beszámolója szerint tizenöt tűzoltókocsi érkezett a helyszínre, összesen hatvanhét tűzoltó próbálta megfékezni a lángokat, ám a műemléképület teljesen kiégett.

Biztonsági okokból a szomszédos épületet is elkezdték locsolni, de csak azért, nehogy oda is átterjedjen a tűz. Este 22 óra után nem sokkal eloltották a lángokat, s a közeli városi kórházban is feloldották az „elzárkózást”, melyet ugyancsak biztonsági okokból rendeltek el. Sérültekről nem érkezett hír.

A műemlék magántulajdonban volt, a város emblemetikus épülete. Belül faszerkezet tartotta, nem csoda, hogy igen hamar lángra kapott minden az épület belsejében. Arról nincs hír, mi okozhatta a tüzet. (Fotók: csabaihazak.blog.hu)

Érdekesség, hogy bár Magyarország második legnagyobb malomépülete volt, az István malomnak nincs külön wikipédia oldala, sőt a Magyarország malmainak listáján sincs rajta.

Az István malom elődjét az MTI szerint 1853-ban építették fel. A városban ekkor összesen hatvan száraz, szél és vízi malom működött. A XX. század elején az ország legnagyobb és legmodernebb malmai közé tartozott, az itt előállított termékeket az Osztrák-Magyar Monarchia több pontjára is szállították. 1915-ben egyszer már leégett, akkor így festett.

A malomban egészen 2005-ig zajlott őrlés, ám akkora olyannyira megcsappantak a megrendelések, hogy be kellett zárni. Később azt tervezték, hogy gyógyszállóvá alakítják át. Az önkormányzat most átgondolhatja, hogy ad-e bármi segítséget a tulajdonosnak az újjáépítéshez.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás