promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elkészült a hivatalos lista: ezek voltak a legdrágább városok 2022-ben
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez a lista a hivatalos 2022-es statisztika arról, hogy mely városokban a legdrágább az élet.

A statisztikához felhasznált adatok szerint az átlagos megélhetési költségek 8,1 százalékkal emelkedtek 2022-ben az ukrajnai orosz háború és a járvány elhúzódó hatásai miatt.

Az ukrajnai háború, a nyugati szankciók Oroszországgal szemben és Kína zéró Covid-politikája olyan ellátási problémákat okoztak, amelyek az emelkedő kamatlábakkal és az árfolyam-eltolódásokkal együtt megélhetési válsághoz vezettek szerte a világon.

Az EIU, amely a világ 172 városában követi nyomon a mindennapi kiadásokat, Londonban található. A brit főváros idén jelentősen visszaesett a listán, és a 27. helyen landolt.

Négy európai város volt a top 10-ben, de lássuk akkor a listát:

A világ 10 legdrágább városai 2022-ben:

1. New York és Szingapúr (döntetlen)

3. Tel Aviv, Izrael

4. Hongkong és Los Angeles (döntetlen)

6. Zürich, Svájc

7. Genf, Svájc

8. San Francisco, Kalifornia

9. Párizs, Franciaország

10. Koppenhága, Dánia

A nyugat-európai áremelkedés legjelentősebb oka a gázárak emelkedése volt, ami az Ukrajnában zajló orosz-ukrán háborúhoz vezethető vissza. Egy liter benzin ára 22 százalékkal emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Nem meglepő módon Moszkvában és Szentpéterváron is jelentősen megemelkedtek a megélhetési költségek, míg az ukrán fővárost, Kijevet ebben az évben nem elemezték.

A gázköltségek mellett az EIU egyik jelentős tényezője az euró egyenetlen értéke volt, mivel az idei listán szereplő európai városok egy része eurót használ, míg más városok saját valutával rendelkeznek.

Hogyan készül a lista?

A lista elkészítése érdekében az EIU több mint 400 egyedi árat hasonlít össze 172 városban, több, mint 200 termék és szolgáltatás között. Számos vállalkozást vizsgálnak meg, mind a legmagasabb, mind a legalacsonyabb árat tekintve, hogy képet kapjanak arról, mekkora ingadozások voltak az elmúlt évhez képest.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás