promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megoldódott a hátborzongató antarktiszi „vérzuhatag” rejtélye, erre jutottak a tudósok

Megoldódott a hátborzongató antarktiszi „vérzuhatag” rejtélye, erre jutottak a tudósok

Gasztro & Utazás

Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A történelem során többször előfordult, hogy egyes rejtélyeket az idő oldott meg, vagy idővel a technológia. Így van ez az Antarktiszi "véres" vízeséssel is, ami valójában nem vérrel teríti be az Antarktiszt.

1911-ben, Kelet-Antarktiszon fedezte fel Thomas Griffith Taylor földrajztudós a róla elnevezett Taylor-gleccsert. Az Antarktiszon található vízesések a Taylor-gleccserből ömlenek ki, és a folyadék a gleccser felszínén lévő hasadékokból tör elő a magasba.

A vér vízesés, valójában nem valami láthatatlan sebből származó vérfolyam, hanem egy teljesen természetes dolog.

A színt kezdetben vörös algákra fogták, de szakértők egy radar segítségével feltárták a valódi eredetét, hogy átvizsgálják azokat a jégrétegeket, amelyekből a folyó ömlik. A megoldást a National Geographic egyik feltörekvő tudósa találta meg. Korábban nem találtak magyarázatot arra, hogyan jöhet létre az kitörés -17 foknál. A vér vízesésnek a magyarázata, hogy a magas vastartalmú sóoldat, vöröses árnyalatot fest a zuhatagban és a tanulmány szerint a sóoldat az oka annak is, hogy fagyás helyett folyik. A gleccser alatti tó szokatlanul sós állagú, és mivel a sós víz fagyáspontja alacsonyabb, mint a tiszta vízé, és fagyáskor hőt bocsát ki, ezáltal megolvasztja a jeget, lehetővé téve a folyók áramlását.

Ez azt jelenti, hogy a gleccser képes elbírni az áramló vizet, pedig ez a Föld leghidegebb gleccsere.

A vízhőmérséklet és a sóoldat-tartalom szintén összefügg: a gleccserben lévő különböző méretű repedések sóoldatot engednek a gleccserbe. Ezután a sóoldat kezd, és a látens hő felmelegíti a körülötte lévő jeget, növelve a sóoldat koncentrációját a repedések közepén. A szín magyarázata pedig azok a baktériumok, amelyek a gleccser alatt lapulnak és ezek vérvörösre festik a feltörekvő gleccservizet.

Borítókép:  youtube.com/PBS Terra (screenshot)

Hasonló tartalmak

Galéria - Van képünk hozzá

Színes

Tech & Tudomány

Helyi Hírek

Időjárás