promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtély: a világ legtávolabbi szigeténél egy üres csónakot találtak, pedig oda lehetetlen eljutni
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Bouvet-sziget a Föld legelszigeteltebb lakatlan helye. Képzelj el egy olyan helyet, amelyet majdnem teljesen jég borít, és amelyet a világ leghidegebb óceánja vesz körül. 

Ez nem az Antarktisz, de az Antarktisz a legközelebbi földterület a szigethez. A sziget Afrika csúcsa és a Föld leghidegebb kontinense között helyezkedik el. Ez nem az a fajta hely, ahol szívesen hajótörést szenvednél. Még azoknak is nehéz oda találni, akik tudják, hogy hol van a hely.

De akkor, hogyan történhetett az meg, hogy egy expedíciós csapat felfedezett egy elhagyott mentőcsónakot a Bouvet-szigeten?

Csak a legkalandosabb utazók látogatják meg a Bouvet-szigetet, és csak egy nagyon szerencsétlen lélek evezne oda egy mentőcsónakban, hacsak nem partraszálló hajóról van szó. A legtöbb modern expedíció a szigetre helikopterrel történik, mert a hajóval rendkívül nehéz a kikötés.

A sziget 90% -át gleccserek borítják, amelyek alatt aktív vulkán van. A sziget szélei szinte mind puszta, jeges sziklák.

1964-es expedíció

Elhelyezkedése miatt az időjárás-kutatók már régóta úgy gondolják, hogy remek hely egy időjárási torony elhelyezésére. 1964. április 2-án a Királyi Haditengerészet antarktiszi jéghajóját, a HMSProtector-t küldték a szigetre, hogy tíz évvel az expedíció előtt megvizsgálja a lávafolyam által létrehozott új területet. Allan Crawford hadnagy és csapata helikopterrel szállt le, és elkezdte ellenőrizni a tájat. Egy titokzatos, elhagyott mentőcsónakot találtak.

Crawford később arról számolt be, hogy a Bouvet-szigeten elhagyott mentőcsónakon nem voltak olyan jelölések, amelyek az eredetére utaltak volna. Nem volt motorja és vitorlája sem. Az evezőket a parton találta, egy lapított réztartállyal és egy hordóval együtt. Miután átkutatták a szigetet, nem volt bizonyíték arra, hogy az emberek a szigeten maradtak volna, vagy a szigeten haltak volna meg.

Ki hagyta el a mentőcsónakot?

Ami a mentőcsónak eredetét illeti, senki sem jelentkezett, hogy azt mondja, hogy az övé. Egy expedíció hagyhatta valószínűleg el.  Valószínűtlennek tűnik, hogy a mentőcsónak hajótörésből származott, mivel nem jelentettek hiányzó hajókat, amelyek megmagyarázhatták volna a mentőcsónakot.

Rejtély megoldva

Úgy látszik, tíz tudós és a legénység volt a csónakban, amely a szigeten kötött ki. Amikor az időjárás romlott, kivonták őket helikopterrel. Ritka még a rejtélyes cikkeinkben is, hogy megoldódik egy rejtély, de ez történet szerencsésen végződött. Szerencsére senki sem halt meg, és a rejtély megoldódott.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás