promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Több kilométeres egyenes sorban állnak gránit kövek, majd eltűnnek a tengerben – megmagyarázhatatlan és hátborzongató
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Bretagne déli partján fekvő Carnac-ban valami olyannak lehetünk szemtanúi, amire nincs magyarázat.

A város északi oldalán mintegy háromezer kő áll különböző formákban vagy egy egyenes sorban, amiket franciául menhirnek neveznek. Ezek a csúcsos kövek több kilométeres vonalban helyezkednek el egymás mellett. Bretagne területén számos menhir, kőkör és kősor található, de ezek közül a legjelentősebb a Carnac melletti három nagy mező.

Mai napig rejtély övezi az okát a kövek tökéletes elhelyezkedésének.

Miért állította bárki is sorba ezeket a nagy sziklákat?

Elég sok monda és babona terjed arról, hogy mit is jelentenek ezek a kövek. Az utóbbi időben több tudományos vizsgálat indult annak kapcsán, hogy mit is jelentenek ezek a kövek, ki tette oda és a legfontosabb kérdés leginkább, hogy miért?

Talán Carnac egy vallási hely volt, vagy esetleg még zarándokhely is lehetett, de olyan elmélet is létezik, hogy a köveket a Naphoz vagy a Holdhoz igazították a csillagok állása szerint.

Egy azonban biztos: tekintettel arra, hogy a nagy gránitdarabokat szándékosan helyezték oda ahol vannak és valamiért sorban. Igaz, hogy a jelenlegi legelfogadottabb elmélet, hogy sírkövek lehetnek vagy valamilyen temetkezési hely. Ha a kövek beszélni tudnának, sokat mesélnének, mivel Kr. e. 3000 és 4000 között tehették oda őket, mégpedig az újkőkorban, amikor az ember vadászó-gyűjtögető életmódot folytatott, tehát nemigen voltak megfelelő eszközeik a gránitok elhelyezésére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás