promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így távolítsuk el az úszáskor fülünkbe került vizet, hogy a nyaralás ne váljon rémálommá
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nem bonyolult módszerekről van szó, viszont nagy bajtól óvnak meg minket.

A fürdés és úszás sokak számára a nyaralás elmaradhatatlan velejárója. Ha azonban víz kerül a fülünkbe, azt célszerű gyorsan és szakszerűen eltávolítani, nehogy a széltől, illetve a kórokozóktól begyulladjon a hallószervünk, ami egy csapásra rémálommá varázsolhatja a vakációt.

Egy angol orvos, Ellie Cannon azt is elárulta a nála érdeklődőknél, hogyan lehet ezt a legjobban és leghatékonyabban elvégezni. Ha már megtörtént a baj, akkor persze alapos vizsgálat szükséges, és vegyük igénybe szakember segítségét, ne magunk kezdjük el piszkálni a fájó, begyulladt fület.

Az alapvető gondot az jelenti, hogy a fülcsatorna kissé labirintusszerű, vagyis nem egyszerű eltávolítani belőle a vizet. Ugyanakkor nem is ördöngösség: ha lehajtjuk a fejünket, és elkezdjük különböző irányokba húzgálni a fülünket, akkor a megnagyobbodott hallójáratból jó eséllyel kijön majd a folyadék.

Néhányan a fülgyertyára esküsznek, abban bízva, hogy az felmelegíti, meglágyítja, ezáltal eltávolítja a védő szerepű fülzsírt, illetve azzal együtt a vizet és a kórokozókat. Az orvosok szerint ugyanakkor ez helytelen megoldás, mert a fülgyertya sokszor csak a ront a helyzeten, fertőzést, irritációt okozva.

Fontos a megelőzés szerepe, ha valaki hajlamos a fül begyulladására, akkor az úszáshoz használjon sapkát, vagyis védje meg a hallószervét a víztől. A speciális füldugó szintén jó szolgálatot tehet, ha valaki idegenkedik a hajat leszorító úszósapkától.

A magyar Fül-Orr-Gége Központ weboldala szintén szolgál jó tanácsokkal a fülbe szorult víz eltávolítására. Szerintük az a legeredményesebb módszer, ha a fejünket először hátra, majd az érintett oldal felé hajtva próbáljuk a vizet kicsorgatni, esetleg a másik oldalon a fejünket óvatosan ütögetjük a tenyerünkkel.

Ha ez nem válik be, akkor az érintett fülre nyomjuk a tenyerünket, a fejet enyhén oldalra billentve, majd egy hirtelen mozdulattal vegyük el a kezünket. Ilyenkor a nyomás és a gravitáció együtt segíthet megoldani a problémát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás