promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy különleges hely Magyarországon, ahol egy fontos dolog minden nap 27 perccel korábban történik, mint az ország másik felében?
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy érdekesség, amelyről valószínűleg sosem hallottál még életedben.

A földrajzi hosszúságot tekintve Magyarország keleti-nyugati irányba kissé megnyúlt, a legnyugatibb pontja a Vas megyei Felsőszölnökön van, míg legkeletibb pontja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolcon található, ahol igazi kuriózumot, hármashatárt is találhatunk, ugyanis itt fut össze Ukrajna, Románia és Magyarország is. Amúgy mindkét helyen, az ország legnyugatibb és legkeletibb pontján emlékmű is jelzi, hogy hol járunk.

Amúgya legkeletibb város Csenger, míg a legnyugatibb város Szentgotthárd. Hazánk keleti-nyugati szélessége pedig 520 kilométer.

A legkeletibb és a legnyugatibb pont között így összesen 7 foknyi hosszúságkülönbség van, ami napkelték és napnyugták időpontjában is megmutatkozik. A legkeletibb magyar végeken ugyanis ennek az adottságnak a következtében átlagban 27 perccel korábban kel, majd átlagban 27 perccel hamarabb is nyugszik a Nap.

Május 17-én, kedden így például Garbolcon 4:51-kor kelt fel a Nap, míg Felsőszölnökön 5 óra 21 perckor. A napnyugta az utóbbi helyen 20 óra 21 perckor várható, míg Garbolcon 19 óra 58 perckor.

Budapest amúgy éppen a kettő között van, május 17-én például 5 óra 8 perckor volt napkelte, míg 20 óra 12 perckor lesz napnyugta.

Így néznek ki a lemenő Nap színei Siófoknál:

(Forrás: Magyarország a XX. században)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás