Összeszedtük, amit tudnod kell az európai országok borravaló szokásairól.
Ha csak magamat veszem alapul, az egyik dolog, aminek mindig elfelejtek utánanézni, hogy az adott ország, amibe utazok, hogyan áll a borravaló kérdéséhez. Kell-e adni? Mennyit kell adni? Felszámolják-e már alapból, mint szervízdíjat? Nem egyszerű kérdés, de nézzük, mi a helyzet.
Ausztria
Ausztriából nem fognak kinézni, ha nem hagysz borravalót, mert keresnek úgy a pincérek, hogy nincs rá szükségük. Ha mégis szeretnél rendes lenni, akkor 5-10 százalékot adhatsz készpénzben. Amire viszont figyelned kell, hogyha fizetés közben kimondod, hogy „danke”, azzal azt jelzed, hogy megtarthatja a visszajárót.
Belgium
Szintén nem túl gyakori a szervízdíj, ha mégis számolnak fel, 10-15 százalékot szoktak. De ha nincs ilyesmi, hagyj ott néhány érmét, csak hogy jó fejnek tűnj.
Ciprus
A szigeten 10-15 százalékra számíts, ha nem számolják fel, akkor is illik ennyit otthagyni a pincéreknél.
Csehország
Szintén nem elvárt, hogy adj valamennyit pluszban, inkább csak a turisták által látogatott részeken szokás 10 százalékot ráfizetni. Bankkártyával ők se nagyon hagynak borravalót.
Olvass tovább...
Dánia
Nem szokás, mert a bérek általában eléggé magasak. Ha mégis adsz valamennyit, azt nagyra értékelik. Végső soron rajtad múlik, hogy akarsz-e vagy sem.
Franciaország
A francia éttermeket törvény kötelezi, hogy mindig tüntessék fel a számlán a szervízdíjat, így nem kell borravalót adni, bár szokás az összeget egy kicsit tovább kerekíteni.
Németország
Hasonló a helyzet, mint az osztrákoknál, ők sem igazán szoktak ilyesmit felszámolni, és nagyon meglepődnek, ha mégis hagysz valamennyit.
Görögország
Ha étkezel valahol, akkor 5-10 százalékos plusz költségre mindenképpen számolj, a görögöknél elvárt, hogy jattolj.
Írország
Az éttermekben vagy szállodákban szokás 12-15 százalék borravalót adni, persze, csak ha még nincs felszámolva szolgáltatási díj.
Olvass tovább...
Olaszország
Olaszország éttermeiben nem várnak borravalót, mivel általában alapból felszámolják. Azonban nagyon nagyra értékelik, ha a jó szolgáltatás után, egy kicsit többet hagysz náluk.
Málta
Az éttermekben elvárt, hogy 10-15 százalékot ráfizess a fogyasztásodra, felszámolni azonban nem szokták.
Hollandia
Az éttermek 10 százalékot számítanak fel, de ha mégsem tennék, ennyit érdemes adnod a pincérnek.
Portugália
Portugáliában a borravaló csak a nagy turisztikai célpontoknál gyakori, például Lisszabonban és Algarve-ban. Az éttermekben körülbelül 5 százalék.
Románia
A legtöbb étterem 5-10 százalék szolgáltatási díjat számít fel, ha nem tennék, akkor is ennyit szokás kifizetni.
Spanyolország
Spanyolországban a legtöbb étterem és bár arra számít, hogy kapnak borravalót a turistáktól. Általános szabály, ha az italt asztalhoz viszik, akkor hagyni szokás valamennyit.
Olvass tovább...
Forrás: The Travel Magazine