promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Te se tudod sose, hogy kell-e borravalót adni? Így jattolnak Európa más országaiban!
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Összeszedtük, amit tudnod kell az európai országok borravaló szokásairól. 

Ha csak magamat veszem alapul, az egyik dolog, aminek mindig elfelejtek utánanézni, hogy az adott ország, amibe utazok, hogyan áll a borravaló kérdéséhez. Kell-e adni? Mennyit kell adni? Felszámolják-e már alapból, mint szervízdíjat? Nem egyszerű kérdés, de nézzük, mi a helyzet.

Ausztria

Ausztriából nem fognak kinézni, ha nem hagysz borravalót, mert keresnek úgy a pincérek, hogy nincs rá szükségük. Ha mégis szeretnél rendes lenni, akkor 5-10 százalékot adhatsz készpénzben. Amire viszont figyelned kell, hogyha fizetés közben kimondod, hogy „danke”, azzal azt jelzed, hogy megtarthatja a visszajárót.

Belgium

Szintén nem túl gyakori a szervízdíj, ha mégis számolnak fel, 10-15 százalékot szoktak. De ha nincs ilyesmi, hagyj ott néhány érmét, csak hogy jó fejnek tűnj.

Ciprus

A szigeten 10-15 százalékra számíts, ha nem számolják fel, akkor is illik ennyit otthagyni a pincéreknél.

Csehország

Szintén nem elvárt, hogy adj valamennyit pluszban, inkább csak a turisták által látogatott részeken szokás 10 százalékot ráfizetni. Bankkártyával ők se nagyon hagynak borravalót.

Dánia

Nem szokás, mert a bérek általában eléggé magasak. Ha mégis adsz valamennyit, azt nagyra értékelik. Végső soron rajtad múlik, hogy akarsz-e vagy sem.

Franciaország

A francia éttermeket törvény kötelezi, hogy mindig tüntessék fel a számlán a szervízdíjat, így nem kell borravalót adni, bár szokás az összeget egy kicsit tovább kerekíteni.

Németország

Hasonló a helyzet, mint az osztrákoknál, ők sem igazán szoktak ilyesmit felszámolni, és nagyon meglepődnek, ha mégis hagysz valamennyit.

Görögország

Ha étkezel valahol, akkor 5-10 százalékos plusz költségre mindenképpen számolj, a görögöknél elvárt, hogy jattolj.

Írország

Az éttermekben vagy szállodákban szokás 12-15 százalék borravalót adni, persze, csak ha még nincs felszámolva szolgáltatási díj.

Olaszország

Olaszország éttermeiben nem várnak borravalót, mivel általában alapból felszámolják. Azonban nagyon nagyra értékelik, ha a jó szolgáltatás után, egy kicsit többet hagysz náluk.

Málta

Az éttermekben elvárt, hogy 10-15 százalékot ráfizess a fogyasztásodra, felszámolni azonban nem szokták.

Hollandia

Az éttermek 10 százalékot számítanak fel, de ha mégsem tennék, ennyit érdemes adnod a pincérnek.

Portugália

Portugáliában a borravaló csak a nagy turisztikai célpontoknál gyakori, például Lisszabonban és Algarve-ban. Az éttermekben körülbelül 5 százalék.

Románia

A legtöbb étterem 5-10 százalék szolgáltatási díjat számít fel, ha nem tennék, akkor is ennyit szokás kifizetni.

Spanyolország

Spanyolországban a legtöbb étterem és bár arra számít, hogy kapnak borravalót a turistáktól. Általános szabály, ha az italt asztalhoz viszik, akkor hagyni szokás valamennyit.

Forrás: The Travel Magazine

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás