promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez most a legmenőbb magyar tájkép - fotó
Borítókép:  FORRÁS: CSERNOK GYULA
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hosszú csillagívek, szaharai por, erős holdfény és hömpölygő ködfolyam összhatása csodálatos látványt eredményezett a Dunakanyarban. Csernok Gyula régóta várt a megfelelő pillanatra, ami végül február 24-én este elérkezett. A végeredmény lélegzetelállító.

A Prédikálószék csúcsán található kilátó, Magyarország egyik legszebb részét tárja a szemünk elé, a Dunyakanyart. A markáns látkép központi eleme a szemközt magasodó Szent Mihály-hegy, melynek masszív tömbjét félkörívben öleli körül a Duna szalagja. Nem is csoda, hogy ez az egyik legkedveltebb helyszín a fotósok körében. 

Csernok Gyula számára 2021. február 24-én hajnalban jött el az a pillanat, amikor minden feltétel adott volt egy régóta megálmodott asztrotájkép elkészítéséhez: felhőmentes égbolt, holdfényes éjszaka és egy jó adag hömpölygő köd éppen a megfelelő helyen, pontosan a Duna alkotta félkör vonala felett.

Csernok Gyula a National Geographic-nak számolt be az élményeiről: 

„Hajnali két óra körül kezdte gyűjteni a fényt az állványra helyezett fényképezőgépem. A csodálatos panoráma adott volt, a csaknem teli tányérként ragyogó Hold fénye világította be az éjszakai Dunakanyart. A Dunát és völgyét elrejtő méltóságteljesen áramló ködfolyam tejfehéren rikított a barnás árnyalatú tájban. Itt-ott települések fényei sárgás foltokként átszűrődtek a ködtakatón. A látvány különlegességét fokozta az égbolt szokatlan, opálos, szürkés megjelenése, amit a légkörben lévő nagy mennyiségű szaharai por idézett elő. A ködös, holdfényes Dunakanyar panorámáját és felette a hosszú csillagíveket egy három órás expozícióval készült fotó mutatja be”

A csodálatos asztrotájkép el is nyerte a februári hónap legszebb képének járó díjat az NG szerint. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás