promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A világ 10. legszebb mozijának választották a Puskint
Borítókép:  Forrás: WeLoveBudapest
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Puskin mozi bekerült a világ 50 legszebb mozijának toplistájába, sőt a Kossuth Lajos utcában található filmszínház az előkelő 10. helyezést szerezte meg. 

 

A Puskin mozi (leánykori nevén Fórum mozi) már 1926-os nyitásakor a város legelegánsabb filmszínházának számított. Azóta majdnem száz év telt el, de a szépsége azóta is megmaradt. A történelmi mozira a nemzetközi szakértők is felfigyeltek.

A Puskint a világ ötven legszebb mozija közé választotta (egészen pontosan a 10. legszebbnek) a Timeout magazin. Érdekesség, hogy csupán olyan mozik előzték meg a listán, mint a melbourne-i Astor, a Los Angeles-i Cinemarama vagy a római Dei Piccoli. 

A cikk írója kitért arra is, hogy Budapesten kifejezetten stílusosan néznek ki a mozik, de ezek közül is kiemelkedik az egykori Fórum mozi, vagyis a Puskin. A szerző a mozi belterét a Hobbit-könyvekből ismert sárkány, Szmaug búvóhelyéhez hasonlítja, és szerinte az enteriőr a mozik aranykorát idézi.

Egy kis visszatekintés:

A Kossuth Lajos utcai moziban (1926-29-ig) csak némafilmeket vetítettek, aztán jöttek az új igények, vele együtt az új bérlő, majd a hangosfilmek – Magyarországon elsőként. A műsoron akkor csak két rövidfilm, a Parasztbecsület egy részlete és Az éneklő bolond szerepelt, azokat viszont egyszerre 623-an nézhették.

1988-ban a mozit átalakították: az eredeti homlokzatot és az előcsarnokot megtartották, de a nagy vetítőtermet 3 kisebbre osztották (Metropolis, Amarcord, Körhinta). Ezek 2013-ban plusz 2 teremmel (Annie Hall, Mephisto) bővültek, így ma már 5 helyiségben történik a filmvetítés, sokszor filmfesztiválok keretein belül – olvasható a Szeretlek Magyarország oldalán.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás