promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sosem láttál még ilyen hihetetlenül gyönyörű tájat – képek
Borítókép:  Han jiajun / Imaginechina / Imaginechina via AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Zhangye Danxia Nemzeti Geológiai Park a Qilian-hegység keleti lábánál, a kínai Gansu tartományban található. A geológiai park látványos, körülbelül 50 négyzetkilométeren elterülő színpompás homokkő rétegei olyanok, mintha rájukborult volna a mennyország színes palettája.

A Danxia hegyek elnevezést a terület színes hegygerinceire használják, amelyek különlegességét a hegyen található homokkő rétegek színben és formában elkülönülő rétegei adják. 

„A »danxia« szó szerinti fordításban rózsaszínű felhőt, illetve vörös napsugarat jelent. Erről a kifejezésről kapta a nevét a hegy, majd később az összes ilyen képződmény.” 

– olvasható az utazasielmenyek.hu oldalán.


Forrás: Han jiajun / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Egy kis földrajz

Körülbelül 540 millió évvel ezelőtt még az egész a terület az óceán része volt. A tektonikus lemezmozgások azonban felgyűrték ezeket a vízalatti lemezkérgeket, amelyek a vízből kiemelkedve hegységekké gyűrődtek. A történelem során a különböző időszakokban változó üledékes kőzetek képződtek, amelyek az iszapban és a kőben fellelhető, változó mennyiségű vas-, és sótartalom miatt elérő színárnyalatokban pompáznak.


Forrás: Han jiajun / Imaginechina / Imaginechina via AFP

A Danxia hegyek Szivárvány-hegység néven váltak ismertté a világ minden táján.

Zhangye Danxia táján rengeteg csapadékos vörös szikla található, amelyek többsége többszáz méter magas – a viharvert, tarka gerincek színpompás rétegei néhol egészen a láthatárig nyúlnak. A néhol sima, néhol pedig éles képződmények látványosan kiemelkednek a zöld és szürke síkságból csodálatos, erőteljes, meseszerű színeikkel. A ködön és a felhőkön keresztül kukucskáló hegyek csúcsai fantasztikus, délibábszerű látványt teremtenek. 


Forrás: Han jiajun / Imaginechina / Imaginechina via AFP


Forrás: Han jiajun / Imaginechina / Imaginechina via AFP

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás