promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Top 10+1 sokkoló dolog, amit turisták követtek el
Borítókép:  PixaBay
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tíz eset, amikor a turisták valami olyan hihetetlenül felháborító dolgot tettek, hogy az a nemzetközi hírekbe is bekerült.

Bár nyilvánvaló, hogy nem lehet általánosítani, mégis, ha azt halljuk, hogy „turista”, akaratlanul is egyfajta pejoratív felhang társul a kifejezéshez – helyiként a turistákra leginkább egy kellemetlen és tolakodó embercsoportként tekintünk.

És bár a koronavírus-járvány kirobbanása óta a turizmus világszerte számottevő mértékben visszaesett – a szelfizés közben történt, többszázezer dollár értékű műtárgyak megkárosításától kezdve a repülőgép motorjába való érmék bedobásáig – az elmúlt időszakban sem volt hiány a legkülönbözőbb turisztikai katasztrófákból.

Az Insider magazin összegyűjtötte azokat a közelmúltban történt eseteket, amelyek olyan hihetetlenül felháborítóak voltak, hogy még nemzetközi hírekbe is bekerütnek. Jöjjön a top 10 + 1 katasztrófa!

1. Tinédzserek összegraffitizték a berlini Múzeum-sziget egyik műalkotását


Forrás: Markus Schreiber/AP

Folt látható Ahmose próféta szarkofágján a Neue Múzeum egyiptomi részlegén, miután Berlinben tizenéves gyerekek egy csoportja összegraffitizte. A Múzeum-sziget, amely az UNESCO Világörökség része, a német főváros egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. A közelmúltban azonban a múzeum több műtárgyát is megrongálták, egymástól független esetek során. 

2. Egy ír turista belevéste a monogramját a Colosseum falába


A Colosseum emlékmű Rómában, Olaszországban, 2020. június 10-én. Forrás: Lorenzo Di Cola/NurPhoto via Getty Images.

Egy 32 éves ír férfit szeptemberben fogtak el a rendőrök, miután belevéste nevének kezdőbetűit a Colosseum falába. A közel 2000 évvel ezelőtt épült emlékmű a világ hét csodájának része.

3. Szintén a monogramját véste fel az Illinois állambeli Starved Rock State Park két látogatója egy több mint 400 millió éves képződményre – a homokviharok által formált sziklaképződmény az őslakos amerikaiak számára szent helynek számít


Forrás: Twitter

Az NBC Chicago szerint a pár azonosításra került a kép alapján, azonban egyelőre nem sikerült kapcsolatba lépni velük. 

4. Két francia turista börtönbe került, miután megpróbáltak 90 font (több mint 40 kg) homokot hazavinni Szardínia szigetéről


Tengerpart Szardínián. Forrás: pixabay.com

Két francia turista 14 műanyag palackot töltött meg homokkal Szardínia egyik déli partszakaszán. Pierluigi Cocco környezettudós szerint a homokot hazaszállító turisták a szardíniai strandok két legsürgetőbb veszélyének egyike – a másik az erózió.

5. Egy amerikai férfit azzal vádolnak, hogy megpróbálta ellopni az egykori Auschwitz-Birkenau haláltábor történelmi vasúti vágányának egy darabját


Vasúti vágány Auschwitzban, Lengyelországban. Forrás: earthtrekkers.com

2019. március 31-én az amerikai látogató állítólag megkísérelte ellopni az Auschwitzba – a második világháború egyik legismertebb haláltáborába – vezető fém vágány egy darabját. A táborban életét vesztett közel 1,1 millió ember közül sokat ezen a vágányon szállítottak a kivégzés helyszínére.

6. Letartóztattak egy 18 éves látogatót a Denveri Művészeti Múzeumban, miután több műalkotást is megrongált és elpusztított


Az egyik elpusztított műalkotás. Forrás: Insider

2018 decemberében a denveri hatóságok letartóztattak egy 18 éves Jake Siebenlist nevű férfit, aki állítólag váratlanul tombolni kezdett a Denveri Művészeti Múzeumban, és tíz műalkotást is semmisített meg. A megsemmisített tárgyak egy része valószínűleg a második századból származott.

7. Egy dán pár a gízai nagy piramis tetején szexelt


A piramis. Forrás: Shutterstock / Waj

Az egyiptomi hatóságok nyomozást folytatnak Andreas Hvid dán fotós után, aki közzétett magáról egy fényképét, amelyen úgy tűnik, mintha egy nővel szexelne. A fotós egy videót is közzétett róla és egy nőről, amint épp igyekeznek felmászni a piramisra. A fényképet és a videót azóta törölték, a közösségi médiában azonban továbbra is fellelhetőek.

8. Egy női turistacsoport megpróbált szelfit készíteni Francisco Goya és Salvador Dalí híres festményeivel, miközben „végiggázoltak” az egész kiállításon

A TASS orosz hírügynökség szerint a szelfiző turisták „eltörték Goya festményének a képkeretét és az üvegét is”. Ami Dalí műalkotását illeti, a kereten és az üvegen kívül maga a festmény is károsodott.” Az egészet kamerára vették.

9. Egy turista megrongált egy 800 éves múzeumi műtárgyat, csak hogy lefényképezhesse a gyermekét benne


A műtárgy a kár előtt és után. Forrás: Insider

Az Egyesült Királyságban egy család egy 800 éves homokkő-koporsóba helyezte a gyermekét, hogy le tudják fotózni benne, a műtárgy azonban leesett állványáról, felbecsülhetetlen károkat szenvedve. 

10. Egy légitársaság utasai egy érmét dobtak a repülőgép motorjába, hogy szerencséjük legyen


Forrás: Alexander Tolstykh/Shutterstock

A Sanghajból Guangzhou-ba tartó járat késett, miután jó szerencse érdekében az utasok érméket dobtak a gép motorjába. A repülőgép-szerelők kilenc érmét távolítottak el a repülőgépből, köztük egyet a motor belsejéből. Bár az érmék nem károsították komolyan a repülőgépet, ha a motor beszippantotta volna őket, komolyabb baj is történhetett volna.

+1) A turisták megöltek egy delfinbabát Spanyolországban, miközben szelfizni próbáltak vele


Forrás: Equinac/Facebook

A fotón látható, hogy a turisták elzárják a delfin légzőnyílását, ami hozzájárulhatott a halálához. A mentőszemélyzet körülbelül 15 perccel azután érkezett a helyszínre, hogy a delfint először észlelték, ám ekkorra már túl késő volt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás