promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Különös és meghökkentő módon küzd néhány étterem az ételpazarlás ellen
Borítókép:  illusztráció. Forrás: AFP/Kisbenedek Attila.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha az étteremben a tányérodon hagysz egy kis maradékot, akkor azért plusz pénzt kell fizetned!

2019-ben a csehországi Lony étterem váratlan megoldással rukkolt elő, miután megelégelte a svédasztalos rendszerrel visszaélő vendégeket. A hely 50 koronás, vagyis mintegy 600 forintos pluszdíjat kezdett felszámolni azoknak, akik a kiszedett ételt nem fogyasztották el – írja cikkében a The VIP.

A portál ennek nyomán magyar vendéglátósokat keresett fel, és kiderült, hogy már Magyarországon is vannak olyan helyek, amelyek beszedik a „büntetést”.

A The VIP egyik olvasója elmondta, hogy például az őriszentpéteri Bognár Étteremben már tapasztalt hasonlót:

„Kiírták az asztalokra, hogy inkább többször kevesebbet vegyünk. Jogosan, így legalább mi is odafigyeltünk erre. Nagy volt a választék, sok asztallal fogadták a vendégeket, az árak pedig nem vágtak minket a földhöz. A gyerekek után is kisebb árat számítottak fel. Komoly hely, ahová munka közben is többen betérek. Mi is szívesen visszatérünk, ha arra járunk”.

A lap utánajárt a témának, és kiderült, hogy több ilyen vendéglátóhely is van kis hazánkban. Az egyik tulajdonosa levélben válaszolt:

„Mi minimum 500 forintos felárat számolunk fel jelentősebb mennyiségű ételmaradék tányéron maradásakor. Ezt minden asztali táblán, valamennyi hirdetésünkben, és személyesen, egy új vendég érkezésekor is elmondjuk. A magyar gasztrokultúra ilyen szempontból igencsak gyerekcipőben jár. A figyelmeztetések ellenére sajnos sokan reklamálnak ez ügyben, ráfogják az ételre, hogy rossz volt, be akarják csomagoltatni a maradékot. Svédasztalos étterem vagyunk, így ha a választékot felpakolja a tányérjára, de csak a negyedét tudja elfogyasztani, az jó lenne két egész napra is”.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás