promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A mongolok, akik tisztelik a lovat, de meg is eszik – galéria
Borítókép:  Jurák Zsolt fotója.
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban bemutattam, hogy páratlan élményben volt részem, amikor felkerestem az ulánbátori Palotamúzeumot.

Természetesen a nap nem érhetett véget anélkül, hogy ne mentem volna el ebédelni egy tradicionális mongol étterembe.

Arra kértem az idegenvezető hölgyet, hogy egy helyiek által népszerű helyre vigyen el, ahova belépve őszintén elcsodálkoztam.

Egy modern, luxusétterembe vitt. Színvonalas, látványos képekkel illusztrált étlapot kaptam, és azonnal éreztem, hogy Ulánbátor egyik legdrágább értelmében járok. A nemzetközi szokáshoz méltóan itt is először kihozták a kis zsemlét vajjal, majd pedig az általam rendelt ételeket.

A tradicionális menüből rendeltem, hogy megismerkedjek a népszerű ételeikkel. Egytől-egyig jó választás volt:

elsőre a leves kicsit furcsa volt, de az ízével nem volt probléma, míg a vegyestál kifejezetten jó összeállítást takart.

Kulináris szempontból Mongólia egy különleges, hagyományőrző ország. A nagy, kopár puszták és a nomád életmód sajátosságai a konyhaművészetében is megmutatkoznak, hiszen az ételek elsősorban a húson és a tejen alapulnak.

Tradicionális ételeik öt állat köré csoportosulnak: ló (mélyen tisztelik ezeket az állatokat, ennek ellenére előszeretettel fogyasszák is), juh, kecske, teve és jak.

A mongolok asztalára gyakran kerülnek kis gombócok is, melyekbe darált húsokat töltenek. Jellegzetes fogásuk a tsuivan nevű tésztaétel, melyet számos változatban készítenek el.

[[galeria]]

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás