Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A mongolok, akik tisztelik a lovat, de meg is eszik – galéria

A mongolok, akik tisztelik a lovat, de meg is eszik – galéria

Gasztro & Tourism

A mongolok, akik tisztelik a lovat, de meg is eszik – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:01

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban bemutattam, hogy páratlan élményben volt részem, amikor felkerestem az ulánbátori Palotamúzeumot.

Természetesen a nap nem érhetett véget anélkül, hogy ne mentem volna el ebédelni egy tradicionális mongol étterembe.

Arra kértem az idegenvezető hölgyet, hogy egy helyiek által népszerű helyre vigyen el, ahova belépve őszintén elcsodálkoztam.

Egy modern, luxusétterembe vitt. Színvonalas, látványos képekkel illusztrált étlapot kaptam, és azonnal éreztem, hogy Ulánbátor egyik legdrágább értelmében járok. A nemzetközi szokáshoz méltóan itt is először kihozták a kis zsemlét vajjal, majd pedig az általam rendelt ételeket.

A tradicionális menüből rendeltem, hogy megismerkedjek a népszerű ételeikkel. Egytől-egyig jó választás volt:

elsőre a leves kicsit furcsa volt, de az ízével nem volt probléma, míg a vegyestál kifejezetten jó összeállítást takart.

Kulináris szempontból Mongólia egy különleges, hagyományőrző ország. A nagy, kopár puszták és a nomád életmód sajátosságai a konyhaművészetében is megmutatkoznak, hiszen az ételek elsősorban a húson és a tejen alapulnak.

Tradicionális ételeik öt állat köré csoportosulnak: ló (mélyen tisztelik ezeket az állatokat, ennek ellenére előszeretettel fogyasszák is), juh, kecske, teve és jak.

A mongolok asztalára gyakran kerülnek kis gombócok is, melyekbe darált húsokat töltenek. Jellegzetes fogásuk a tsuivan nevű tésztaétel, melyet számos változatban készítenek el.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria