Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Alaszka specialitása, azaz a sajtos lazac – galéria

Alaszka specialitása, azaz a sajtos lazac – galéria

Gasztro & Tourism

Alaszka specialitása, azaz a sajtos lazac – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:30

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Előző írásomban arról számoltam be, hogy Alaszkáig kellett elmennem, hogy Jetinek öltözzek be, de felejthetetlen élményben volt részem a kuytaszánhúzás kapcsán.

Azt bizonyára tudjátok, hogy Alaszka „felfedezője” az orosz megbízással utazó dán származású Vitus Bering volt. Már az 1728-as expedíciója során behajózott a róla elnevezett szorosba, ám a nagy köd miatt nem látta az amerikai szárazföldet. Végül 1741 júliusában pillantotta meg a déli partokat, egy napra ki is kötött Kodiak-szigetén, majd az Aleut-szigetek mentén elindult visszafelé.

A kis történelmi bevezető után kanyarodok rá szárazföldi programom utolsó állomására, az alaszkai Aleyskára. Megdöbbenésemre ebben a kisvárosban olyan gyémánt kategóriás luxusszállodát találtam, amiből egészen biztos, hogy kevés lehet Alaszkában. Nem meglepő, hogy a hotelt Aleyskának hívják. Egyszerűen nem hagyhattam ki azt a tapasztalatot, amit ez a szállás nyújthat.

A reggeli után pedig a felvonóval „megmásztam” azt a hegyet, ahonnan egyrészt fantasztikus a panoráma, másrészt jót lehet sétálni a friss levegőn.

Majd következett egy fantasztikus helyi étterem, ahol megkóstoltam a ház specialitását: a sajtos lazacot, ami valóban isteni finom volt.

A pincérek az utolsó fogásnál nem hagyhatták ki azt az amerikai szokást, mely szerint az asztalnál bemutatják a vendégeknek a desszertet, hogy megkönnyítsék a választást. Ezáltal elérik azt, hogy az étvágygerjesztő finomságok közül biztosan megkívánjunk valamit...

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria