Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Alaszkában található a kutyaszánhúzás fővárosa – galéria

Alaszkában található a kutyaszánhúzás fővárosa – galéria

Gasztro & Tourism

Alaszkában található a kutyaszánhúzás fővárosa – galéria

Gasztro & Tourism

Promotions 18:18

A koronavírus-járvány bizonytalan időre elnapolta utazásaimat, így most az elmúlt évtized legjobb pillanatait fogom feleleveníteni időről-időre. Jurák Zsolt vagyok és most egy kicsit más szemszögből folytatom a „Zsolt utazása” című rovatomat.

Azt nem gondoltam volna, hogy Alaszkában fognak megtanítani arra, hogyan kell elhárítani egy medvetámadást.

Az utazás következő állomása Anchorage volt, amiről sokan azt hiszik, hogy Alaszka fővárosa, ám ez nem igaz, hanem csak annyi, hogy az állam legnagyobb városa. Alaszka lakosainak csaknem fele a városban vagy annak környékén lakik, mivel Anchorage az állam gazdasági központja.

Egy nagy amerikai város kényelmét kínálja, de mindössze 30 perces autóútra fekszik az alaszkai vadontól.

Akik ellátogatnak ebbe a városba megtapasztalhatják azt, hogy milyen volt egy évszázaddal ezelőtt ez a fantasztikus környék. Egyáltalán, hogy milyen házakban éltek az emberek. A következő három helyet feltétlenül megtekintésre ajánlom:

  • az Anchorage Történelmi és Művészeti Múzeumot,
  • az Alaszkai Vadvilág Védelmi Központot
  • az Alaszkai Örökségvédelmi Központot.

Bár mindenki nagyvárosként könyveli el Anchorage-ot Alaszkában, de nekem egy kisváros báját mutató hely volt.

Egy dolgot még mindenképpen kiemelnék: minden év márciusának első szombatján innen indul az 1600 kilométeres Iditarod kutyaszánhúzó verseny, amely a Bering-tenger nyugati partján fekvő Nome városáig tart.

A megmérettetés 10 órakor kezdődik, amikor is elsőként egy tiszteletbeli hajtó hagyja el a rajtvonalat, majd két percenként követik őt a versenyzők. A csapatok sűrűn hóviharban versenyeznek, amit állandó mínuszok és jeges szél övez.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt független utazási tanácsadó 1980 óta a világ 127 országában járt, szinte mindenhol többször, míg az Ázsiai országokban átlagosan tízszer, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 52 útján volt, így több, mint 500 éjszakát töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. 2015-ben megalapította a World Travel Master online utazási tanácsadó irodát.
Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria