Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Zsolt utazása a Fehér és Kék templomhoz, valamint a thaiföldi hegyi népekhez – galéria

Zsolt utazása a Fehér és Kék templomhoz, valamint a thaiföldi hegyi népekhez – galéria

Gasztro & Tourism

Zsolt utazása a Fehér és Kék templomhoz, valamint a thaiföldi hegyi népekhez – galéria

Gasztro & Tourism

TK - 2020.02.17. 10:50

Utazási tanácsadónk, Jurák Zsolt most azokat a thaiföldi hegyi törzseket kereste fel, akiket nem igazán ismernek a turisták.

Utazási tanácsadónk legutóbbi írásában arról számolt be, hogy egy olyan thaiföldi gejzírhez látogatott el, amelynek főzőfunkciója van.

„A Fehér templomot, vagyis a Wat Rong Khun-t a modern kor csodájának tartják egész Ázsiában. A templom lélegzetelállító kortárs buddhista templom, melyet teljes egészében fehér és apró üvegdarabokkal raktak ki. Az épületet a thaiföldi »Gaudi”-ként is emlegetett Chalermchai Kositpipat tervezte. A templom minden pici részlete jelentéssel bír és a látogatót arra ösztönzi, hogy elmélyedjen az egyes buddhista tanításokban. A Fehér templom fő épülete (az Ubosot) egy kis tó feletti hídon keresztül közelíthető meg. A híd előtt van egy kör alakú tér, ahol a mélyből kezek nyúlnak felfelé, a vágyak szimbolizálásaként. Ez a terület ábrázolja az emberi szenvedést és a poklok poklát.

A templom megtekintése után egy könnyed ebédet fogyasztottam el, a helyi »újházi tyúkhúslevessel«, és az elmaradhatatlan mangó sticky rice-szal.

Majd jött a Chiang Rai kék temploma, ami még kevésbé ismert az idegenforgalomban, hiszen a közelmúltban fejeződött be, de kétségtelenül egyre inkább híressé válik, és egyre több ember látogat majd ide. A Kék templomot, Putha Kabkaew úr hozta létre, aki a híres Fehér Templom építőjének a tanítványa. A jelenlegi templom helyén egy 80-100 évvel ezelőtt elhagyott templom romjai álltak. 1996-ban a falusiak úgy döntöttek, hogy ide egy buddhista templomot építenek. A templom egy hat hektáros területen fekszik, az építkezés végül 2005 októberében kezdődött. A hátsó rész előtt álló Fehér Buddha 2008-ban, míg a főcsarnok, csak 2016. január 22-én fejeződött be. Egész egyszerűen gyönyörű!

Természetesen kék templomhoz kék fagyi dukál, majd a legjobb kávét kóstoltam meg a belvárosban. Vacsorámat pedig a kedvenc éttermemben fogyasztottam el, ami seafood curry és az isteni finom rákos tom yum leves volt kókusz darabokkal, majd még a kedvenc árusomnál vettem egy a nutellás/banános rotit is.

A következő nap felkerestem a hegyekben lakó embereket, akik egy csodálatos völgyrendszerben laknak. Az öt hegyi nép falujában összebarátkoztam a hegyi törzsekkel, akik rendszerint saját hagyományos népviseletükben fogadják a turistákat.

Lahu, Lisu, Palong, Akha, Karen lakta hegyi falvak népei vonatkozásában egy dolog garantált: a sokszínű emberek barátságos hangulata”

– írta Jurák Zsolt.

Borítókép: Jurák Zsolt fotója.

Jurák Zsolt utazási tanácsadó 1980 óta a világ 112 országában járt, szinte mindenhol többször is, több mint 2 millió kilométert utazott, 11 hajóstársaság 46 útján volt, így több, mint egy évet töltött luxushajókon, 500 ezernél is több fénykép van a gyűjteményében, ami az utazásai során készült. Öt éve megalapította a World Travel Mastert. Élménybeszámolóival, írásaival rendszeresen jelentkezik oldalunkon.

Utazási tanácsadónk korábbi beszámolóiért kattintsatok ide!

Legolvasottabb hírek