promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Koronavírus: Akkor most ehetek kínai étteremben, vagy sem?
Borítókép:  NOEL CELIS / AFP - NICOLAS ASFOURI / AFP
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nagy a rémület, de ettől függetlenül nem kell lemondanunk a kedvenc kínai tésztánkról.

Valószínűleg mostantól fog mindenkinek eldurranni az agya, mivel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) életbe léptette a világméretű egészségügyi vészhelyzetet. Ez egy protokoll, amitől nem kell megijednie senkinek. Azt persze WHO főtitkára, Tedros Adhanom Ghebreyesusa is elismerte, hogy ezt már előbb ki kellett volna hirdetni, azonban a kíniak olyan jól kezelték, és kezelik a helyzetet, hogy hátrébb semmiképp nem vagyunk, csak előrébb a lépéseikkel. Ez amúgy is csak annyit jelent, hogy a WHO igazgatója tanácsokat osztogat, hogy bizonyos államok miképp kezeljék a járványt.

A vírus teljesen átlagos légúti tüneteket okoz, akárcsak egy influenzánál: köhögünk, orrot fújunk, belázasodunk, és csakis a legsúlyosabb esetben jöhet a tüdőgyulladás és halál. Most jelenleg 8 ezer fertőzött lehet, és több mint 200-an haltak meg eddig. Akiknek enyhébbek a tüneteik, azok körülbelül egy-két hét alatt fel is épülhetnek belőle. Súlyosságától függően persze még csak mellékkezeléseket kaphat az, akiben ott van a vírus.

Itt elsősorban a járvány terjedését kell megállítani, és még fontosabb, hogy nem egy sci-fiben vagyunk, nem fog kipusztulni a világ fele, szóval ne essünk pánikba. Jelenleg úgy látják a kutatók, hogy a fertőzöttek 2,2 százaléka fog meghalni, vagyis ez az úgynevezett mortalitás. Ez folyamatosan változik, de elvileg a 3 százalékot nem szabadna túllépnie.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sem itthon, sem külföldön nem tud fertőzött magyarról, és nem tud fertőzött Magyarországon tartózkodó külföldiről sem. Akik Vuhanból fognak hazajönni, ők is egészségesek, és két hétig még karanténban lesznek. Ettől még több, mint valószínű, hogy mi sem fogunk kimaradni belőle. Bizalomra ad okot, hogy a világ teljesen felkészült a járványra, és ebben nagyon sokat köszönhetünk Kínának, akik mindenki számára elérhetővé tették az új típusú koronavírus génszekvenciáját. (Magát a vírust nem tették elérhetővé.)

Persze még nem válaszoltunk a fő kérdésre, ami a többséget érdekli: mehetünk-e kínai étterembe, vagy nem kapunk-e be egy kis koronavírust, ha kínai terméket vásárolunk.

Ez egy cseppfertőzéssel terjedő vírus, aminek rendkívül gyenge az ellenállóképessége. Jelenleg bíznunk kell a járványügyben, hogy valóban nincsen koronavírussal fertőzött beteg Magyarországon. Ha lenne egy, és az pont kínai lenne, és pont a saját éttermében ránk tüsszentene, hát akkor bizony lenne baj. Be kell látnunk, hogy erre iszonyatosan kevés az esély. Arra meg nulla, hogy a Kínából érkező termékek bármelyike fertőzne. A vírus valószínűleg azt se élné túl, amíg átviszik A-ból B helyre a csomagot, vagy bármit.

Azt is tegyük hozzá, hogy akik nálunk kínai büféket vezetnek, azok itt is vannak letelepedve, és nem igazán utazgatnak Kína és Magyarország között. Jobban kell tartanunk attól, hogy egy olyan külsős fogja ide behozni a vírust, akinek fogalma sincs róla, hogy fertőzött (egyáltalán beteg), de még lehet nem is kínai.

Nem rég egy hosszabb utazáson voltam túl, és bekockáztattam a kínai kaját, azonban hála égnek még nem kezdett el folyni az orrom. Természetesen rákérdeztem, hogy ők éreznek-e visszaesést, és válasz az volt:

„Igen, nagyon is. Felkészültünk, hogy csak rosszabb lesz.”

Belénk van kódolva, hogy elkezdjük hanyagolni ezeket a helyeket, amit bizonyos szinten megértek, azonban folyamatos rettegésre tényleg semmi okunk. Ha úgy döntenénk, hogy egy ideig mégis nagyívben elkerüljük a kínai éttermeket, akkor itt van egy jó recept otthonra.  

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás