promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amikor az emberiség kifordul magából: öt fura újévi szokás a nagyvilágból
Borítókép:  Gobeyond.sg
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rohamléptekben közeleg az év vége. Szinte már az ajtók küszöbén toporzékol 2020, de ahány ház, annyi szokás. Egy metszéspont mégis akad az emberek hozzáállásában, az a levakarhatatlan optimizmus és lelkesedés, ahogy mindenki tárt karokkal és bizakodva várja az új esztendőt.

Ilyenkorra a többség már degeszre ette magát az ünnepi nagy ebédekkel, kiakasztotta a cukorfokmérőjét a diós és mákos bejglivel, valamint a végtelen ízkombinációjú szaloncukrokkal. Lassan kibújunk a csúnyapulcsis szettünkből, és elkezdünk felkészülni az év utolsó, nagy bulijára. De mégis, hogyan és milyen módon teszik ezt az emberek világszerte?

A dánok megtiszteltetésként veszik a törött tányérdarabokat

Zsibongás és zajongás egyenesen Dánia szívéből, Koppenhágából, ahol előszeretettel vágnak földhöz ilyenkor tányérokat, ezzel kifejezve szeretetüket a család és a család barátai iránt. Mindezt természetesen nem a saját otthonukban kivitelezik az emberek, hanem ott, ahol a jószándékukat kívánják érvényesíteni, tehát a haver vagy a kedves rokon portáján. 

Kép: Pinterest

A Fülöp-szigeteken mindent körbe rendeznek

A Fülöp-szigeteken a karácsonnyal sem ér véget a nagy habzsi-dőzsi, és szilveszterkor is folytatódik, csupán más aspektusból közelítenek az ünnepi kaják felé. Úgy formálják meg az ételeket, hogy azok mindenképp kört formáljanak. A kör alak ugyanis a pénzérméket szimbolizálja, így magát a gazdagságot, amit várnak az új esztendőtől.

Pénzérme a desszertben

Bolíviában az a kedves szokás járja, hogy a házigazda pénzérmét süt a desszertbe. A szerencsés természetesen a megtaláló, feltéve, ha még az aztalnál megtalálja az érmét, és nem máshol akad majd a nyomára.

Kép: Bombergtranslations.com

Éjféli vizelés

Puerto Rico egyes részein egy igazi kis különc vonalat képviselnek. A környezetre oda se bagózva fogják magukat, és vízzel teli vödröket hajigálnak ki az ablakon éjfélkor, mindezt azért, hogy távol tartsák az ártó és gonosz szellemeket. Változatosságképp van, ahol a vizesvödröket régi és megunt bútorokra cserélik.

Temetőben megélni az utolsó és az első napot

Chile kicsit kilóg a sorból, sőt, számunkra talán eléggé morbid hagyománynak hódolnak. December 31-én az ország egyes helyein az eltávozott szeretteikre is gondolnak, ilyenkor a temetőkben alszanak a kedves hozzátartozó sírja mellett.

(via Daytranslations)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás