promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így készül a stollen, a németek titkos karácsonyi kalácsa – videó
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az adventi időszak kezdetével párhuzamosan, a karácsony közeledtével mindenkin úrrá lesz az ünnepi láz. Ilyen ünnepi láz önti el Drezda minden szegletét, és lakóinak szívét decemberben a gigantikus méretű stollen, más néven a drezdai kalács nagyszabású elkészítésekor és különleges szervírozása alkalmából. Nem mindennapi látványosságban lehet része annak, aki Drezdába látogat a nagy eseményre!

Minden évben elmaradhatatlan rendezvény a nagy stollen fesztivál! A drezdaiak egyik kedvence vonul fel ilyenkor nagy csinnadrattával, zenés-táncos kísérettel az utcákon.

Képzeljünk csak el egy négy méter hosszúságú és egy méter magasságú süteményt, amit egy külön kocsin húznak.

Aki nem tudja elképzelni, vagy csak egyszerűen kíváncsi, hogy zajlik egy ilyen stollen fesztivál, az kukkantson be a videóba:

A stollen végül beteljesítve saját sorsát a városi felvonulás végső állomásán, a karácsonyi vásárban feldarabolják, és átadják a lakosoknak. Amúgy a legelső ilyen fesztivált 1994-ben rendezték, sikere azóta is töretlen, idén immár a 25. alkalommal gyűlnek össze a kalácsrajongók Drezdában, ahol december 31-ig rengeteg helyi cukrászdában és kávézóban belefuthatunk a stollenbe.

Azoknak a kedvéért, akik szeretnének kiszakadni a megszokott ízek világából és a hagyományos bejglit, zserbót valami elrugaszkodott, különleges ízvilágra cserélnék, azoknak szeretnénk kedveskedni a stollen receptjével, mert ha Drezdában mindenki imádja,

miért ne aratnánk le a babérokat vele a rokonság körében, hazai pályán mi is?!

Hozzávalók, amire szükségünk lesz:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál mézes sütemény fűszerkeverék
  • 3 evőkanál rum

Az alapokon túl persze ízlésünknek megfelelően szabadon engedhetjük a fantáziánkat is. Tehetünk bele kandírozott narancsot, citromkockákat, mazsolát, esetleg mandulát, de akár diót vagy mogyorót is. Ahogy jól esik. Pluszban pedig ne felejtsük el a nyújtáshoz szükséges kevéske lisztet és a süti tetejére szánt olvasztott margarinos porcukros keverékkel.

Így készítsük el a drezdaiak kedvenc kalácsát:

  1. Célszerű elsőként az ízesítésre szánt alapanyagokat társítani a vaníliás cukorral és a rummal, majd állni hagyni őket, hogy kellőképp egybeérjenek az ízek.
  2. A kimért lisztet egy kevéske cukor segítségével felfuttatott élesztővel és a langyosra melegített tejjel átdolgozzuk, majd fél órára pihenni hagyjuk.
  3. Mindezek után a fennmaradó alapanyagok következnek! A margarint olvasszuk meg. A tojást egészében adjuk a kelt tésztához. Ne feledkezzünk meg a sóról és a mézes fűszer-keverékről sem!
  4. Kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk a tésztát. Ezután vegyük elő a rummal átitatott, ízesítésnek szánt mixünket, szórjuk a tésztára, tekerjük fel, gyúrjunk rajta egy kicsit és formázzunk ízléses, hosszúkás, kissé ovális kalács alakot. Egy sütőpapírral felvértezett tepsin, lefedve ismét adjunk neki egy órát pihenésképp a kelesztésre!
  5. Előmelegített sütőben, a közepesnél alacsonyabb hőfokon sütjük készre, bő egy órán át.
  6. Ha ezzel mind meg vagyunk, befejezésképp kenjük olvasztott margarinnal és gazdagon borítsuk porcukorral, és ha eljön a pillanat szolgáljuk fel családunknak, a szeretet ünnepén!
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás